Sećanje na paradu sa koje je ruska armija krenula u oslobodilački rat

Izvor: Vesti-online.com, 07.Nov.2015, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na paradu sa koje je ruska armija krenula u oslobodilački rat

U znak sećanja na legendarnu vojnu paradu iz 1941. godine, u Moskvi je održan svečani marš u kojem je učestvovalo više od 5.500 ljudi.

U paradi su učestvovali heroji Sovjetskog Saveza, članovi Vlade, preko 2.000 predstavnika dečjeg pokreta iz cele Rusije, kao i veterani - učesnici parade 7. novembra 1941. godine, njih 21.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin pozdravio je veterane na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << obeležavanju godišnjice legendarne parade 1941. godine:

- Ovde, na Crvenom trgu, naše dede i pradede nanele su fašistima prvi udar, a samo mesec dana kasnije odneta je prva velika vojna pobeda.

Ceremonija je završena otvaranjem Muzeja vojne tehnike.

U okviru parade Crvenim trgom je defilovalo 45 jedinica u uniformama iz 1941. godine. Parada se završila maršom počasne garde Preobraženskog puka i kombinovanim orkestrom Moskovskog teritorijalnog garnizona.

Legendarna parada je održana 7. novembra 1941. godine na Crvenom trgu, uprkos opasnosti od nemačkog bombardovanja. Parada je počela u osam sati ujutru, a već od pet časova je na Crveni trg počela da pristiže vojska.

Tačno u osam, jašući na konju, izašao je kroz Spasku kapiju maršal Semjon Mihajlovič Buđoni i primio raport od generala Artjemijeva. Potom se sa tribine Lenjinovog mauzoleja obratio Staljin:

- Poverena vam je velika oslobodilačka misija. Zato budite dostojni te misije! Rat koji vi vodite je oslobodilački rat, pravedan rat. Neka vas u ovom ratu nadahnjuju viteški likovi naših velikih predaka, Aleksandra Nevskog, Dmitrija Donskog, Kuzme Minjina, Dmitrija Požarskog, Aleksandra Suvorova, Mihaila Kutuzova.

* Surova obuka: Kako ruski dečaci postaju nemilosrdni vojnici

* Veterani II svetskog rata: Stari i ponosni

* Šojgu: Ono što još niko nije video

* Ruski vojnici dočekali srpske: Dobro nam došli, braćo

Zatim je počeo svečani defile jedinica pored Lenjinovog mauzoleja. Parada je trajala nešto duže od jednog sata. Mnoge su jedinice sa Crvenog trga odlazile pravo na front, gde je krenulo i 200 tenkova koji su takođe učestvovali na paradi.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Moskva: Svečani marš u znak sećanja na paradu 1941.

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2015, 00:05

Svečani marš u kojem je učestvovalo više od 5.500 ljudi, održan je danas u Moskvi, u znak sećanja na legendarnu vojnu paradu iz 1941. godine, održanu u vreme kada su nemačke trupe bile pred vratima ruske prestonice...U paradi su učestvovali heroji Sovjetskog Saveza, članovi Vlade, preko 2.000...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.