SPEKTAKL Putinovim govorom počela Parada pobede u Moskvi (UŽIVO)

Izvor: Blic, 09.Maj.2015, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPEKTAKL Putinovim govorom počela Parada pobede u Moskvi (UŽIVO)

Na Crvenom trgu u Moskvi počela je velika vojna parada povodom 70 godina od pobede nad nacizmom kojoj će prisustvovati blizu 30 svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vojnici vežbaju za paradu

Među gostima na paradi u Moskvi bičhe šefovi država ZND, Azije, lideri članica BRIKS, uključujući kineskog predsednika Sji Đinpinga, predsednici balkanskih zemalja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kipra, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, učešće je najavio i grčki premijer Aleksis Cipras, a kubanski predsednik Raul Kastro je prvi od pozvanih svetskih lidera doputovao u posetu Rusiji, još u utorak.

Među šefovima država zemalja u regionu, pored srpskog predsednika, svoje

Proslava Dana pobede pripemana je mesecima u senci ukrajinske krize i odluke velikog broja zapadnih lidera da ne prisustvuju paradi, ali prema najavama iz Kremlja, Moskva i građani Rusije su spremni da proslave praznik i dočekaju goste.

prisustvo potvrdili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov.

Među zvaničnicima će biti i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Češke Miloš Zeman, premijer Slovačke Robert Fico, predsednik Venecuele Nikolas Maduro, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, predsednik Kipra Nikos Anastasijadis, predsednik Vijetnama Čiong Tan Šang, predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma i predsednik Indije Pranab Mukerdži.

Prisustvovaće i predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev, predsednik Jermenije Serž Sargsjan, predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev, predsednik

Dan pobede ujedinjuje Ruse iz svih sfera života bez obzira na njihove političke afinitete.

"To je dan slave, dan ponosa našeg naroda, dan najvećeg slavljenja generacije pobednika", izjavio je svojevremeno ruski predsednik Putin.

Tadžikistana Emomali Rahmon i predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov.

Dolazak su potvrdili i predsednik Uzbekistana Islam Karimov, predsednik Abhazije Raul Hadžimba, predsednik Južne Osetije Leonid Tibilov, predsednik Mongolije Cahiagijn Elbegdorž i šef Palestine Mahmud Abas.

Paradi pobede prisustvovaće i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, generalni direktor Uneska Irina Bokova, predsednik predsedništva Vrhovne narodne skupštine Severne Koreje Kim Jon Nam, a očekuje se i dolazak šefova diplomatija Francuske, Italije i drugih visokih gostiju.

Danas će biti zabranjeni svi civilni letovi u vazdušnom prostoru Moskve od 10.30 do 11.20 po moskovskom vremenu zbog intenzivnog avio programa u okviru vojne parade uz učešće više od 100 borbenih letelica na svečanosti povodom obeležavanja 70 godina od pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Današnja vojna parada biće jedan od najmasovnijih događaja ikada.

Tokom parade na Crvenom trgu prodefilovaće 16.000 vojnika, 194 jedinice vojne tehnike, a učestvuje i 143 borbena aviona. Planirana je istorijska rekonstrukcija

Rusija će potrošiti oko 6,7 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede. Planirano je da ovaj zadatak obavi deset aviona "antonov" i "iljušin" , koji će poleteti iz baze Čkalovski, severno od Moskve. Očekuje se da će danas posle parade centrom Moskve prošetati oko 165.000 ljudi koji će nositi portrete članova svojih porodica koji su se borili u Drugom svetskom ratu.

sa vojnicima u uniformama iz vremena Velikog otadžbinskog rata, kako se u Rusiji naziva Drugi svjetski rat, uz učešće pripadnika pešadije, pilota, mornara, konjice, Kozaka i pionira.

Prema zvaničnim podacima, oko 27 miliona sovetskih građana, i civila i vojnika, poginulo je u Velikom otadžbinskom ratu protiv nacističke Nemačke od 1941. do 1945. godine.

Tradicionalno u paradi učestvuju i akrobatske grupe "Ruski vitezovi" i "Striži", koje će, kako se očekuje, prikazati "kubanski dijamant", formaciju od devet borbenih aviona "Su-27" i "Mig-29".

Rusija će kao jednu od glavnih atrakcija prikazati i tenk nove generacije "Armata T-14", a proizvođač vatrenog oružja "Kalašnjikov" će predstaviti modernizovanu verziju jurišne puške AK-74M, za koju tvrdi da će biti 50 odsto preciznija u odnosu na stariju verziju.

Nova puška je opremljena modernim optoelektroničkim i laserskim uređajima, lampama za nisku vidljivost i prigušivačem, kao i lanserom 40 mm granata i bajonetom, naveo jei proizvođač.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SPEKTAKL Putinovim govorom počela Parada pobede u Moskvi, prodefilovali i srpski vojnici (UŽIVO)

Izvor: Blic, 09.Maj.2015

Na Crvenom trgu u Moskvi počela je velika vojna parada povodom 70 godina od pobede nad nacizmom kojoj će prisustvovati blizu 30 svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić...Vojnici na Crvenom trgu..Trenutno defiluju vojnici iz armija širom sveta, a Moskvom je koračao i srpski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.