PUTINOV DOMAĆI ZADATAK ZAPADU Nova oklopna vozila prikazana na vojnoj paradi u Moskvi

Izvor: Blic, 09.Maj.2015, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTINOV DOMAĆI ZADATAK ZAPADU Nova oklopna vozila prikazana na vojnoj paradi u Moskvi

Ruska vojska je na vojnoj paradi prikazala rekordan broj novih oklopnih vozila i zadala zapadnoj vojnoj industriji ozbiljan domaći zadatak. U istoriji je bilo malo slučajeva da se na jednoj vojnoj paradi prikaže toliko novih tipova naoružanja.

Osim tenka "armata T-14", koji je izazvao najveću pažnju javnosti, na Paradi pobednika u Moskvi prikazan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je niz oklopnih vozila - guseničara i točkaša, koja svojim izgledom pokazuju da su Rusi, u potpunosti raskinuli sa erom Sovjetskog Saveza.

Pored uklanjanja nedostataka vozila iz vremena SSSR, primenjena su rešenja drugih armija - pre svega zapadnih.

Tenk "armata" je, inače, prvi ruski tenk deklarisan kao "univerzalna oklopna platforma" čija je osnovna osobina modularnost.

Rusi su za sada objavili fotografije sa dve vrste kupola - sa protivavionskim topom i mitraljezima, ali je samo verzija sa topom prikazana.

"Armata" tako postaje borbeno vozilo pešadije, sa prefiksom "teško", a možemo reći i za neprijatelje veoma opasno. Iako su Rusi i ranije konstruisali ovakva teška vozila, prvi put su odjednom pokazali čitavu paletu rešenja.

Zanimljivo je da ovakvo rešenje u svojoj vojsci ima Izrael, čija su iskustva, pre svega, u borbama u urbanom području - više nego pozitivna.

Teška borbena vozila imaju oklop kao tenk, tako da su otporna na lake protivoklopne bacače koje pobunjenici ili teroristi koriste u urbanim sredinama.

Iako nije prikazano, na "armatu", prema navodima medija mogu da se montiraju i dizalice za izvlačnjenje oštećenog tenka, kao i haubica velikog kalibra.

Novi ruski oklopnjak guseničar "kurganec-25", takođe je vrsta univerzalne platforme. U osnovi je borbeno vozilo pešadije, čiji je glavni zadatak da prati i podržava juriš tenkova.

"Kurganec" je opremljen topom kalibra 30 milimetara ili mitraljezom, a ima sistem za upravljanje vatrom što znači da može da puca i dok se kreće. Nosi i četiri protivoklopne rakete "kornet EM", a osnovni oklop može da se nadogradi u zavisnosti od specifičnog zadatka.

Na zapadna vozila najviše liči oklopni transporter točkaš "bumerang", koji poput američkog "strajkera" ili finske "patrije", ima donji deo šasije u obliku latiničnog slova V kako bi se umanjio efekat eksplozije protivtenkovske mine.

"Bumerang" se, poput zapadnih konkurenata, može lako prepraviti u komandno, sanitetsko ili izviđačko vozilo, nosač protivoklopnih ili protivavionskih raketa, minobacača ili topa.

Novi oklopni točkaš će umnogome promeniti organizaciju pojedinih delova ruske vojske - pre svega pešadije - koja će sada biti sva u oklopu. Trenutno nisu oklopljeni minobacači i sanitet, kao i neke izviđačke jedinice.

Razlika od oklopnjaka iz vremena SSSR-a je smeštaj motora u zadnjem delu vozila, dok su vrata za iskrcavanje vojnika na zadnjem delu vozila. Sovjetska vozila su karakteristična po vratima na bokovima vozila, što se pokazalo kao loše jer vojnici bukvalno istrčavaju na nišan neprijateljima.

Koncept koji je u potpunosti preuzet iz zapadnog sveta su i oklopna vozila otporna na mine i napade iz zasede (skr. MRAP). Ova vozila su nastala posle gorkih američkih iskustava iz Iraka, sa minama, improvizovanim eksplozivnim napravama.

Rusi očigledno planiraju da u kratkom roku (ciljna godina za većinu oklopnjaka je 2020) svoje kopnene i vazdušno-desantne snage u potpunosti opreme novim tenkovima i oklopnim vozilima.

Sa druge strane, zapadne zemlje i SAD se dobrim delom oslanjaju na nadogradnju tenkova i oklopnih transportera iz osamdesetih i devedesetih godina.

Amerikanci na primer već godinama ne mogu da se odluče za borbeno vozilo pešadije budućnosti.

Sva ruska oklopna vozila prikazana na paradi su spoj vrhunske tehnologije, iskustava svih ruske, ali i drugih armija - a napravljena su tako da mogu da se preprave u nekoliko različitih borbenih platformi.

Rusi imaju i još jednu veliku prednost. Sve ono što smo videli na paradi teško u skorije vreme biti upotrebljeno u nekom oružanom sukobu. Javnost i mediji moći će njihovu pouzdanost da provere na poligonima i vojnim vežbama - gde su sva oružja dobra i pouzdana.

Putin: Srbi pokazali herojsko protivljenje fašizmu

MOSKVA U BEOGRADU Građani pratili paradu na Trgu Republike, ruski muzičari pevali "Tamo daleko" (FOTO)

Nikolić sa Putinom: Potvrđeno prijateljstvo Srbije i Rusije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.