Izvor: Politika, 25.Jan.2015, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković poverovao žandarmima, MUP tvrdi da lažu

Policija demantovala zaštitnika i javno pokazala sva dokumenta iz istrage slučaja Andreja Vučića, uključujući i iskaze žandarma koji su optuživali pripadnike Vojne policije

MUP Srbije objavio je juče na svom internet portalu (www.mup.gov.rs) sva dokumenta u vezi sa incidentom tokom Parade ponosa u septembru prošle godine, kada su pripadnici Žandarmerije pretukli Andreja Vučića, brata premijera Srbije Aleksandra Vučića i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Siniše Malog, kao i dvojicu pripadnika vojne policije.

Dokumenti koje je MUP objavio demantuju tvrdnje zaštitnika građana Saše Jankovića da ona koja je on objavio predstavljaju zvaničan stav MUP-a.

Janković je prekjuče objavio tri dokumenta – jedan izveštaj Sektora unutrašnje kontrole, kao i dva zaključka o pokretanju disciplinskog postupka. Ostala dokumenta koje je Janković dobio od MUP-a, još nije objavio.

Iz MUP je juče saopšteno da Jankovićevi dokumenti predstavljaju „sublimaciju izjava koje su u svojoj odbrani dali pripadnici Žandarmerije”.

MUP je juče dakle objavio krivičnu prijavu protiv pripadnika Žandarmerije koji su učestvovali u incidentu, kao i sve službene beleške uzete od osumnjičenih žandarma. Iz objavljenih beležaka može se videti da su tri pripadnika Žandarmerije događaj objasnili na gotovo istovetan način, uz identične rečenice i detalje, a da su i ostala četvorica krivicu za sukob svaljivala na vojnu policiju i braću Vučića i Malog. Sagovornik „Politike” iz MUP-a tvrdi da je, zbog identičnosti izjava, tokom istrage procenjeno da su se „žandarmi prethodno dogovorili kakav iskaz da daju i da su ga naučili napamet”. Uostalom, tvrde naši sagovornici, druge izjave i dokazi do kojih se došlo ne potvrđuju detalje koje su izneli žandarmi kojima je Janković poverovao.

I zaista, u prve tri službene beleške koje su dali Dalibor Đorđević, Dragan Savić i Boban Lekić, mogu se videti identične rečenice i opisi za koje je tokom istrage, kako tvrde u MUP-u, utvrđeno da činjenično ne odgovaraju drugim dokazima. To glasi ovako:

„Oko 9,50 časova nalazio sam se na raskrsnici u kordonu. Oko 11.20 časova primetio sam da prema nama kreće grupa od četiri nama nepoznata lica. Napred navedena lica stigla su do samog kordona, a s obzirom na to da je reč o licima koja su svojim izgledom i ponašanjem ličila na osobe kojima je namera da pokušaju da probiju kordon i naruše javni red, od istih lična dokumenta su zatražili policijski službenici (zatamnjeno) u nameri da izvrše proveru identiteta istih. Policijski službenici su se tom prilikom ponašali krajnje profesionalno i uljudno, ali su oni odbila da daju bilo kakav identifikacioni dokument i pri tom su se ponašali krajnje drsko i bezobrazno. Tom prilikom jedno od navedenih lica je iz džepa izvuklo predmet za koji se nije moglo pretpostaviti o čemu je reč, ali je lice uz pretnje, psovke i vređanja pominjalo pripadnost Vojsci Srbije. Ista lica su u jednom momentu napravila pokret prema kordonu, imala nameru da ga probiju i fizički se obračunaju sa policijskim službenicima koji su bili u poretku za intervenciju. Navedena lica su glasno uzvikivala – ko ste vi uopšte, znate li ko smo mi, vašu jedinicu ću da rasformiram – i u jednom momentu su fizički došli u kontakt sa policijskim službenicima u nameri da direktno svojom snagom pokušaju da probiju kordon i poremete raspored policijskih službenika”, navodi se u tri različite službene beleške na gotovo identičan način, sa veoma retkim izmenama.

U ostale četiri službene beleške o incidentu se govori na sličan način, mada ne sa istim rečenicama kao u prethodne tri.

Ipak, zaštitnik građana Saša Janković je na osnovu podataka koje mu je MUP dostavio, a u kojima se nalaze i ove službene beleške, podneo prijavu i protiv dvojice pripadnika Vojne policije koji su bili sa Vučićem i Malim. Time je poklonio poverenje žandarmima i indirektno optužio MUP da je pokušao da zaštiti pripadnike vojske koji su štitili Vučićevog brata u trenutku incidenta.

„Dokumenti MUP-a govore o tome da su se četiri civilno obučene osobe oglušile o usmena naređenja, drsko i bahato ponašale, napale pripadnike Žandarmerije na zadatku, pa su nakon toga pripadnici Žandarmerije primenili prekomernu silu. To, između drugih dokumenata koje zaštitnik građana poseduje, stoji u obrazloženju svih zaključaka o pokretanju disciplinskih postupaka pripadnika Žandarmerije koji su u toku i u kojima su oni suspendovani, a koje objavljujemo”, naveo je Janković.

Stefanović je na to odgovorio da je Janković objavio samo izveštaje pripadnika Žandarmerije koji su učestvovali u incidentu tokom Parade ponosa, a ne stav MUP-a i istakao da MUP više neće učestvovati u toj polemici.

– Znam da je nekim ljudima žao što se ispostavilo da Janković nije u pravu... Janković je pogrešio – rekao je Stefanović.

On je prethodno naveo da je Sektor unutrašnje kontrole sproveo istragu o tom incidentu i da je dao svoje mišljenje, na osnovu koje je podneta prijava protiv sedam žandarma. „Mi smo svoj posao završili i taj slučaj predali tužilaštvu. Više nećemo učestvovati u ovome, rekli smo šta imamo”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

D. Telesković

--------------------------------------------------------------------

VBA ima pravo da vodi istragu

U krivičnoj prijavi koju je podneo protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije, zaštitnik građana Saša Janković tvrdi da Vojnobezbednosna i Vojnoobaveštajna agencija (VBA i VOA) nisu imale zakonski osnov da uzimaju izjave od civila i snimke nadzornih kamera. Uz napomenu da nije upoznat sa detaljima pomenute prijave, Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, kaže da su vojne službe, ipak, imale pravo da čine to što su činile.

– Vojne službe smeju da sprovode istragu ukoliko pripadnici vojne policije napadnu nekog ili budu napadnuti – navodi Škulić.

Saša Janković je prijavu tužilaštvu podneo protiv zastavnika prve klase S. S. i S. J., starijeg vodnika prve klase. Dvojica pripadnika Uprave vojne policije su se, navodi se u prijavi Saše Jankovića, oglušila o usmena naređenja i, nastojeći da prođu kroz postavljeni kordon i uđu u prostor koji su štitili pripadnici Žandarmerije, fizički se sukobili sa njima.

– Pri tome su se S. S. i S. J. gurali sa pripadnicima Žandarmerije, psovali ih i pretili, primali i zadavali udarce rukama i nogama. Jednom od njih je, pošto su ga članovi Žandarmerije oborili na asfalt, iz futrole ispao pištolj koji je imao metak u cevi, ili je on taj pištolj potegao, pa mu ga je udarcem palice pripadnik Žandarmerije izbio iz ruke – piše između ostalog u krivičnoj prijavi zaštitnika građana.

Zaštitnik građana je dalje tvrdio da pripadnici Vojnobezbednosne agencije po zakonu o VBA Vojnoobaveštajnoj agenciji nisu imali pravo da zaplene snimke nadzornih kamera i da uzimaju izjave od civila.

Prema podacima koje je zaštitniku građana dostavio MUP, dvojica osumnjičenih pripadnika Vojne policija su 28. septembra (na dan kada je održana Parada ponosa) bila u društvu Andreja Vučića i Predraga Malog, kada su oko 11.20, na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, naišli na pripadnike Žandarmerije koji su obezbeđivali Paradu ponosa.

Prema podacima iz krivične prijave koju je Višem tužilaštvu podneo Sektor unutrašnje kontrole policije, S. S. i S. J. su bili „po planu rukovodioci obezbeđenja predsednika Vlade Republike Srbije čiji je zadatak bio da obezbeđuju prethodnice obezbeđenja predsednika vlade, da izvrše pripremu njegovog dolaska u Krunsku ulicu...” Iz ovoga, navodi se u prijavi, proizilazi da nijedan od dva civila u njihovom društvu nije bio ličnost čiju su bezbednost bili zaduženi da štite.

Više tužilaštvo je zbog kvalifikacija dela prema pripadnicima vojne policije prijavu prosledilo osnovnom tužilaštvu koje će prikupiti dokaze, posle čega će biti u mogućnosti da donese odluku da li je ono ili više tužilaštvo zaduženo za slučaj.

Osumnjičeni žandarmi još nisu saslušani

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu je, postupajući po krivičnoj prijavi koju je podneo Sektor unutrašnje kontrole policije u vezi sa događajem od 28. septembra prošle godine, 10. oktobra 2014. donelo odluku da se preduzmu određene istražne radnje protiv pripadnika Žandarmerije Predraga Mitrovića, Slavka Stojanovića, Dragana Savića, Dalibora Đorđevića, Zlatka Gigića, Bobana Lekića, Mitra Milosavljevića zbog sumnje da su izvršili krivična dela napada na vojno lice u vršenju službe u saizvršilaštvu i krivično delo zlostavljanja i mučenja, takođe u saizvršilaštvu. Rade Matić tereti se za izvršenje krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

Zaštitnik građana pridružio se ovoj krivičnoj prijavi protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije, ali samo u delu kojim se terete za krivično delo zlostavljanja i mučenja.

Kako je za „Politiku” rečeno u VJT, niko od osumnjičenih do sada nije saslušan imajući u vidu obustavu rada advokata, kao i poštovanje prava osumnjičenih da mogu sami da izaberu branioca koji će ih zastupati u postupku.

Šta kaže zakon o VBA i VOA

Zakon o Vojnobezbednosnoj i Vojnoobaveštajnoj agenciji donet 2009. godine a dopunjen 2013., ima 65 članova a u članu šest, stav dva, tačka tri i četiri, na koje se u svojoj krivičnoj prijavi poziva zaštitnik građana Saša Janković navodi se da Vojnobezbednosna agencija: otkriva, istražuje i prikuplja dokaze za krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije, protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, organizovanog kriminala, pranja novca, kao i krivična dela korupcije (zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem, primanje mita i davanje mita) i ako nisu rezultat delovanja organizovane kriminalne grupe, unutar Ministarstva odbrane i Vojske Srbije; da otkriva, istražuje i prikuplja dokaze za krivična dela kojima se ugrožavaju tajni podaci i krivična dela protiv bezbednosti računarskih podataka, propisana Krivičnim zakonikom, zakonom kojim se uređuje tajnost podataka, kao i drugim zakonima kada su navedena krivična dela usmerena protiv Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

R. H.

objavljeno: 25.01.2015.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.