Monašenje i proslava praznika Cveti u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama  🎥

Izvor: KMnovine.com, 15.Apr.2017, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monašenje i proslava praznika Cveti u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama 🎥

Praznik Cveti svečano je proslavljen u svim katakombama eparhije u egzilu. U manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama, prazničnu radost je Gospod uvećao za radost prvih monašenja u manastiru od njegovog osnivanja.








Na bdeniju, uoči praznika, 26/8. aprila, Njegovo preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski u egzilu G.G. Artemije zamonašio je u čin male shime iskušenike svete obitelji: Strahinju (Krstovića) i >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Đorđa (Radojičića), davši im monaška imena – Serafim i Georgije. Pred početak bdenija Vladika je blagoslovio oblačenje podrasnika iskušeniku Lazaru Kecmanu.

Posle monašenja Vladika Artemije se obratio prisutnima prigodnom besedom:

„Prepune su bile u prvim vekovima hrišćanstva pustinje Egipta, Sirije, Palestine, Tivaide, Svete Gore i ostalih pustinja i obitelji gde se monasi Bogu posvećivali i duše svoje spasavali. Te reči Gospodnje i danas, braćo i sestre, čuju mnogi i u našem srpskom narodu i ostavljaju sve u svetu po rečima Gospodnjim, i oca i majku i braću i sestre i decu i sve ostalo u svetu i kreću za Gospodom noseći krst svoj. Eto tako su i ova dva mlada čoveka, koji su večeras pred svima nama, i ne samo pred nama, nego pred svetom Crkvom Božijom i nebeskom i zemaljskom u prisustvu Gospoda Hrista, Presvete Bogorodice, kojoj je ovaj hram posvećen, i svih ugodnika Božijih, položili svečano monaške zavete. A kakvi su to zaveti čuli ste iz pitanja koja su im upućivana, i iz njihovih odgovora, zaveti ni malo laki. Zaveti koji čovek svojom snagom, svojim moćima nije u stanju da ispuni i da izvrši. Ali zato su oni svesni svojih slabosti i nemoći, uvek odogovarali smireno: “Da, ali s Božijom pomoći„. Ništa bez Božije pomoći ne možemo dobro činiti ovde na zemlji. To su i oni večeras posvedočili, a to i istorija roda ljudskoga svedoči, na mnoge načine.“ Monašenju je prisustvovalo preko 200 svetosavaca iz svih krajeva Srbije. Posle monašenja priređena je trpeza ljubavi za sve prisutne.

Na sam praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim (Cveti), Episkop Artemije je služio u manastiru Svetu Arhijerejsku Liturgiju uz sasluženje: Arhimandrita Varnave (Dimitrijevića), protosinđela Ksenofonta (Tomaševića), jerođakona Paladija (Matića) i jerođakona Leontija (Kantara). Veći broj vernika se na Liturgiji pričestio Prečistim Tajnama Hristovim.

U svojoj arhipastirskoj besedi nakon svete Liturgije vladika je govorio o prazniku Cveti i potrebi čuvanja sebe od greha nakon primanja Svetog Pričešća.

Nakon Svete Liturgije priređena je, od strane manastirskog bratstva, trpeza ljubavi za sve prisutne. 

Pročitajte transkript besede izgovorene na monašenju.
Pročitajte transkript besede izgovorene na Liturgiji.

  POGLEDAJTE VIDEO:  📽


  POGLEDAJTE VIDEO:  📽

FOTOGRAFIJE pogledajte OVDE:




Izvor: ERP u egzilu    :: © 2014 - 2017 ::    Hvala na interesovanju


Pogledaj vesti o: Vladika Artemije

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

Episkop Artemije: Vaskršnja poslanica 2017. 🎥

Izvor: KMnovine.com, 15.Apr.2017

Svoj duhovnoj i hristoljubivoj deci, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu Eparhije raško-prizrenske U EGZILU svepobedni i radosni vaskrsni pozdrav.. HRISTOS VASKRSE! VAISTINU VASKRSE!..."Evo dana kojeg stvori Gospod da se .radujemo i veselimo u njemu“..  POGLEDAJTE VIDEO:  📽......Kako malo...

Nastavak na KMnovine.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.