Artemije tvrdi da mu je sklonjena dokumentacija kako bi ga raščinili

Izvor: RTS, 19.Maj.2017, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemije tvrdi da mu je sklonjena dokumentacija kako bi ga raščinili

Raščinjeni episkop SPC Artemije nastavio je izlaganje odbrane na suđenju pred Višim sudom u Beogradu, odgovarajući na pitanja tužioca u vezi sa trošenjem sredstava namenjenih za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji.
Artemije, koji je bio episko raško-prizreski, tvrdi da za svaku novčanu transakciju koju su Eparhija raško-prizrenska i on kao vladika izvršili na račun eparhijskog centra "Rade neimar" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postoji uredna dokumentacija.
Posle njegovog proterivanja sa KIM, dokumentacija je, kako je rekao, ostala u eparhijskoj arhivi manastira Gračanica i dodao da je deo dokumentacije sigurno sklonjen da bi on bio optužen i raščinjen.
"Raščinjen sam bez sprovođenja kanonskog postupka kako je to uobičajeno kada je reč o vladikama. Uručen mi je samo papir na kojem piše da više nisam vladika zbog neposlušnosti, pronevere para... Procedure koje su poprisane crkvenim zakonom nisu ispoštovane", rekao je Artemije.
Nekadašnji vladika je primetio da je tužilaštvo zaključilo da su sporne isplate za 10 objekata, napominjući da je "Rade neimar" radio na ukupno 30 objekata,
"Nedoumica mi je ko je izabrao baš ove objekte", naveo je Artemije, a tužilac mu je, iako na to nije obavezan, odgovorio "reč je o materijalnim dokazima, o onome šta je urađeno, koliko je to plaćeno".
Potom je nekadašnji vladika zapitao tužioca "kako je neko unapred znao koji su objekti preplaćeni s obzirom na to da do tada veštaci nisu izašli na teren i nisu uradili veštačenja", ali na to pitanje nije dobio odgovor.
Na jučerašnjem suđenju detaljno je negirao navode optužnice da je zloupotrebom ovlašćenja oštetio fond eparhije namenjen za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji od 2004. do 2009. godine.
U svojoj odbrani rekao da su navodi optužnice, kojom se tereti da je navao naloge za isplatu nezavršenih ili nedovrešenih radova preduzeću "Rade neimar", "bazirani na klevetama i neistinama", te da je njegov progon usledio kada je 2009. tadašnjem potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu zabranio da poseti eparhiju.
Suđenje će biti nastavljeno 29. juna.
Pored bivšeg episkopa optužen je i njegov nekadašnji lični sekretar Dejan Simeon Vilovski kome se sudi u odsustvu, odgovorno lice iz preduzeća "Rade Neimar" Predrag Subotički i Jelena Šubarević.
Oni se terete se za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.
Istraga u ovom slučaju pokrenuta je još 2009. godine. Optužnica je podizana u dva navrata.
Optužnica koja je spojena od dva optužna akta iz 2010. i 2015. godine, tereti ih da su izvršili zloupotrebe u vezi sa obračunom troškova za građevinske radove, te da je firmi "Rade Neimar" isplaćeno znatno više od stvarne vrednosti radova, dok neki naplaćeni radovi nisu ni izvedeni.
Isplate iz blagajne Eparhije raško-prizrenske, prema optužnici, su obavljane bez prethodne potrebne saglasnosti nadležnih crkvenih organa.
Prvim optužnim aktom tužilaštvo tereti optužene da su SPC oštetili za 349.000 evra, dok po drugom još nije gotovo veštačenje o tačnom iznosu.
Punomoćnik SPC se pridružio krivičnom gonjenju okrivljenih i istakao imovinsko pravni zahtev od 20 miliona dinara, 32.000 evra i 1,8 miliona evra za koliko se crkva smatra oštećenom.
Simeonu Vilovskom se sudi u odsustvu jer se nalazi u Grčkoj. On je u toj zemlji bio uhapšen početkom marta 2010. godine po poternici koju je za njim raspisala Srbija. Međutim, Vrhovni sud Grčke odbio je da Vilovskog izruči Srbiji pošto je zauzeo stav da nisu ispunjeni uslovi za njegovu ekstradiciju.
Pogledaj vesti o: Vladika Artemije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

VELIKO SUĐENJE BIVŠEM EPISKOPU ARTEMIJU: Pitali su ga šta je uradio s parama za obnovu manastira, ovo je njegov odgovor!

Izvor: Telegraf.rs, 19.Maj.2017

Raščićeni episkop SPC Artemije nastavio je danas izlaganje odbrane na suđenju pred Višim sudom u Beogradu, odgovarajući na pitanja tužioca u vezi sa trošenjem sredstava namenjenih za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji...Artemije, koji je bio episko raško-prizreski, tvrdi da za svaku novčanu...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.