iPhone i Android dominiraju, WP8 ubrzava

Izvor: Mondo, 23.Jan.2013, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

iPhone i Android dominiraju, WP8 ubrzava

Operativni sistemi iOS i Android nastavljaju sa rastom, a odnos snaga relativno je nepromenjen u odnosu na prethodna istraživanja.

iPhone pametni telefon kompanije Apple i dalje je najprodavaniji uređaj u Sjedinjenim Američkim Državama, čijim tržištem dominira i dalje, dok telefoni koji koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Android platformu vode na svetskom nivou, prenosi agencija AFP.

U Americi, sa 51,2 odsto tržišta iPhone zauzima više od polovine ukupnog tržišta prodatih smartfon uređaja u poslednjem tromesečju prethodne godine, dok smartfoni sa Googlovim OS-om zauzimaju oko 44 odsto tržišta.

Daleko iza njih su Windows Phone 8 telefoni sa samo 2,6 odsto na tržištu. Android operativni sistem vodeći je u najvećim zemljama sveta, poput Britanije, Kine, Španije, Australije i Nemačke, dok iPhone pored Amerike vodi i u Japanu.

Iako telefoni sa Windows Phone 8 platformom od Microsofta kaskaju daleko za svojm konkurentima u Americi, u Evropi oni napreduju po pitanju prodaje, pa tako danas u Velikoj Britaniji drže oko šest, a u Italiji preko 14 odsto tržišta. Microsoftov OS je u Španiji zabeležio porast od oko dva osto, u Francuskoj za jedan, ali je u nemačkoj pao za pola procenta. Glavni cilj kompanije Microsoft u ovoj godini biće značajniji prodor na američko i kinesko tržište.

Microsoft sa svojim novim partnerima, kompanijama Alcatel i Huawei, planira tržištu da ponudi kvalitetne, ali jeftine telefone, po ugledu na saradnju Googla i pomenutih kompanija.

Windows Phone 8 doneo je olakšanje i za Nokiju, koja je u odnosu na 2011. godinu, tokom 2012. povećala udeo telefona na tržištu za više od 50 odsto. Prema podacima analitičke kompanije Kantar, Nokia će u 2013. zabeležiti značajan rast, koji će se najviše osetiti upravo u Evropi, Americi i Kini.

Ove godine očekuje se da Windows Phone 8 postane treći operativni sistem po udelu na tržištu, jer se očekuje njegov dalji snažan rast, ali i dalji pad Symbiana i BlackBerryja koji su na globalnom nivou i dalje zastupljeniji od WP8.

(MONDO – agencije)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.