Zukorlić pozvao da se prijave pritisci za svetosavizaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2011, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić pozvao da se prijave pritisci za "svetosavizaciju"

NOVI PAZAR -

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, ponovo je danas pozvao muslimansku decu, roditelje, nastavnike i direktore škola da ne učestvuju u obeležavanju svetosavskih svečanosti u Srbiji i da Islamskoj zajednici prijave svaki vid pritiska.

"Mešihat daje punu podršku učenicima, roditeljima, nastavnicima i direktorima muslimanima u odlučnosti da ne prihvate neustavnu i nezakonitu svetosavizaciju muslimanske dece >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << putem škola, te ih poziva da Islamskoj zajednici prijave svaki vid pritiska radi učestvovanja u školskim svetosavskim proslavama", navedeno je u saopštenju.

Najavljeno je da će "sve službene, medijske i druge pritiske ove vrste organi Islamske zajednice procesuirani pred nadležnim državnim organima i međunarodnim institucijama za ljudska prava".

U saopštenju dostavljenom medijima, mešihat od Srpske pravoslavne crkve traži "da se ogradi od prisilnog učešća muslimanske dece u svetosavskim manifestacijama".

"Nije u interesu Srpskoj pravoslavnoj crkvi ni državi svetosavizacija muslimanske dece", naveo je mešihat, ističući da oštro osuđuje "hajku režima protiv te verske zajednice koja se sprovodi posredstvom režimskih medija".

Hajka je, kako je navedeno, pokrenuta zbog činjenice da je ta zajednica pozvala muslimansku decu da ne učestvuju na svečanostima obeležavanja školske slave Sveti Sava.

U saopštenju navodi mešihata se da posebno čudi stav zaštitnika građana Saše Jankovića kojim se štiti režim, a ne prava građana.

Na Savindan, 27. januara, u velikoj sali mešihata zakazana je tribina na temu asimilacije muslimanske dece.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zukorlić traži izjašnjavanje SPC

Izvor: RTS, 25.Jan.2011

Islamska zajednica u Srbiji poziva Srpsku pravoslavnu crkvu da se ogradi od "prisilnog učešća muslimanske dece u poslavi Dana svetog Save kao školske slave". Mešihat poručuje da "svetosavizacija" muslimanske dece nije u interesu ni SPC, ni države...Mešihat Islamske zajednice u Srbiji pozvao je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.