Zukorlić traži izjašnjavanje SPC

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić traži izjašnjavanje SPC

Islamska zajednica u Srbiji poziva Srpsku pravoslavnu crkvu da se ogradi od "prisilnog učešća muslimanske dece u poslavi Dana svetog Save kao školske slave". Mešihat poručuje da "svetosavizacija" muslimanske dece nije u interesu ni SPC, ni države.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji pozvao je Srpsku pravoslavnu crkvu da se ogradi od "prisilnog učešća muslimanske dece u proslavi Dana svetog Save kao školske slave u Srbiji", prenosi agencija Beta.

Mešihat >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u saopštenju za medije poručio da "svetosavizacija" muslimanske dece nije u interesu ni Srpske pravoslavne crkve, ni države.

Kako je saopšteno, Mešihat je na današnjoj vanrednoj sednici oštro osudio "hajku režima protiv Islamske zajednice", koja se "sprovodi posredstvom režimskih medija, zbog činjenice da je Mešihat pozvao muslimansku decu da ne učestvuju na svečanostima obeležavanja školske slave Sveti Sava".

Mešihat navodi da se čudi zbog stava zaštitnika građana Saše Jankovića o tom pitanju, za koga je rečeno da štiti režim, a ne prava građana.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je da učenici muslimanske veroispovesti ne prisustvuju školskim proslavama Dana svetog Save, ocenivši da je to nedopustivo u sekularnoj državi, kakva je Srbija.

Janković je na to odgovorio da je sveti Sava, pored toga što je bio duhovnik i poglavar pravoslavne crkve, bio i začetnik pismenosti i obrazovanja i da, zbog toga, smatra da je proslava školske slave u Srbiji način podsećanja svih na značaj obrazovanja i ličnog pregalaštva, a ne mesto i vreme za ispoljavanje verske pripadnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.