Zeleno svetlo za Lisabon iz Praga

Izvor: RTS, 03.Nov.2009, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleno svetlo za Lisabon iz Praga

Nakon što je Ustavni sud Češke presudio da je Lisabonski ugovor u skladu sa ustavom, predsednik Vaclav Klaus potpisao Ugovor i time završio njegovu ratifikaciju u Češkoj, kao poslednjoj zemlji EU koja je to učinila.

Lisabonski ugovor EU kao celina i u pojedinim članovima koje je jesenas žalbom napala grupa 17 čeških evroskeptičnih senatora, u skladu je sa češkim ustavom, presudio je u Brnu Ustavni sud Češke.

Predsednik Češke Vaclav Klaus je potpisao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Lisabonski ugovor i time završio njegovu ratifikaciju u Češkoj, kao poslednjoj zemlji Evropske unije koja je to učinila.

Mada je sporazum potpisao sat pre vanrednog obraćanja novinarima, Klaus je već oštro kritikovao Ustavni sud da nije odlučio na osnovu pravnih argumenata i da je presuda "pristrasna politička odbrana Lisabonskog ugovora".

Grupa od 17 konzervativnih "Klausovih senatora" pokušala je da obori Ugovor, navodeći u žalbi da "EU postaje superdržava i da Češka u njoj gubi suverenitet".

Senatori su najavili i da će tužiti Ustavni sud Češke Sudu za ljudska prava u Strazburu. "Žalićemo se da je Ustavni sud odlučivao na brzinu, te je tako pogazio naše pravo na pravedan proces", kazao je lider te grupe senatora Jirži Oberfalcer.

Vaclavu Klausu prethodno je na samitu šefova država EU u Briselu 29. i 30. oktobra, ispunjen ultimatum i dobio je garancije da će Češka biti izuzeta iz primene Povelje osnovnih prava koja je sastavni deo Lisabonskog ugovora.

Klaus je to tražio kao uslov da potpiše sporazum, navodno zbog mogućnosti da bi 2,5 do 2,9 miliona sudetskih Nemaca deportovanih iz Čehoslovačke posle Drugog svetskog rata, moglo da, zahvaljujući Povelji, zaobiđe češke sudove i preko evropskih izdejstvuje da im se isplati odšteta za konfiskovanu imovinu.

"Te garancije EU su maksimum koji se mogao postići. Nikakve dalje uslove za to da potpišem Lisabonski ugovor nemam nameru da postavljam", obećao je posle samita Klaus.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud Češke: Lisabonski sporazum u skladu sa ustavom

Izvor: EMportal, 03.Nov.2009

Lisabonski sporazum u celini i članovima je u skladu sa Ustavom Češke, presudio Ustavni sud te zemlje.

Nastavak na EMportal...

Klaus potpisao Lisabonski ugovor

Izvor: BBC na srpskom, 03.Nov.2009

Predsednik Češke potpisao Lisabonski ugovor. Ustavni sud presudio da je sve u skladu sa Ustavom. Zahtev senatora evroskeptika. Ugovor stupa na snagu iduće godine širom EU

Nastavak na BBC na srpskom...

Ratifikovan Lisabonski ugovor

Izvor: S media, 03.Nov.2009

Ratifikacijom Lisabonskog ugovora u Češkoj kao poslednjoj zemlji EU, omogućeno da taj ugovor o reformi evropskih institucija stupi na snagu 1. decembra. ..Češki predsednik Vaclav Klaus koji je veliki evroskeptik, potpisao je danas posle podne Lisabonski ugovor pošto je češki Ustavni sud potvrdio...

Nastavak na S media...

Poraz za protivnike Lisabonskog ugovora

Izvor: Deutsche Welle, 03.Nov.2009

Ustavni sud Češke odlučio je da je Lisabonski ugovor u skladu sa Ustavom. Time je uklonjena poslednja prepreka za ratifikaciju reformskog ugovora EU. To je očigledno shvatio i predsednik Klaus - i potpisao Ugovor.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.