Zbog vožnje bez dozvola oduzeto 52 taksi vozila

Izvor: Blic, 02.Apr.2011, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog vožnje bez dozvola oduzeto 52 taksi vozila

Tokom prošle i početkom ove godine podneto je 1.320 prijava protiv taksista koji su obavljali tu delatnost bez dozvole, što je za gotovo 50 odsto više nego što je to bio slučaj tokom 2009. godine. Kontrolama inspekcije, koje se sprovode svakodnevno i tokom noći, potvrđena je stara boljka - da mnogi taksisti voze u Beogradu, a prijavljeni su u nekoj drugoj opštini.

- Povećan broj podnetih zahteva u odnosu na 2009. godinu nije posledica povećanog broja nelegalnih taksi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prevoznika na ulicama glavnog grada. Naprotiv, od 1.320 zatečenih prekršilaca postoje pojedinci sa po 30 i više podnetih zahteva, a ukupan broj različitih prekršilaca je oko 250 što je okviran broj nelegalnih taksi preduzetnika koji pružaju usluge na teritoriji Beograda. Takođe, privremeno je oduzeto 52 vozila - kaže Dragan Ristanović, pomoćnik gradskog sekretara za inspekcijske poslove.

Taksi vozačima u Beogradu privremeno je oduzeto 52 vozila tokom kontrola koje su sprovodili službenici gradske inspekcije. Stari problem je i rad taksista koji su prijavljeni na drugim opštinama, a taksiraju u Beogradu. Od ukupnog broja (1.320) čak 1.110 podnetih zahteva odnosi se na taksi prevoznike koji imaju registrovanu taksi delatnost u Agenciji za privredne registre, ali su dozvole dobijene u drugim opštinama, uglavnom u Pančevu, Kovačici i Sečnju. Ni taksisti koji imaju dozvole nisu bezgrešni. Protiv 1.625 njih, koji su načinili prekršaje poput ne obavljanja redovnog estetskog pregleda, rada sa nebaždarenim taksimetrom i slično, podneti su zahtevi prekršajnom sudu (u 2009. podnet 1.051 zahtev što je povećanje od 55 odsto).

Najviše nelegalnih taksista u Beogradu na svom vozilu ima oznaku "Beotaksija”, pokazali su rezultati kontrole autotaksi prevoznika koju je sprovela gradska saobraćajna inspekcija. Inspektori su podneli čak 342 prijave protiv njih. Na drugom mestu su taksisti koji na krovu automobila imaju oznaku "Alo taksija” sa 225 prijava a treći sa oznakama "CD Pepsi” taksija.

Međutim, Miliovije Armuš iz "Beotaksija” tvrdi da je u pitanju zabluda za građane i da odgovornost za ovakvu situaciju snose Grad Beograd i inspekcija.

- Poslali smo dopis saobraćajnoj inspekciji i tražili da se svim taksistima koji voze sa našim oznakama, a nemaju dozvole, te oznake oduzmu. Odgovorili su nam da inspekcija nema mogućnost da uzima oznake ilegalnim taksistima. Ako oni ne mogu da oduzimaju krovne oznake ilegalcima, ako Grad Beograd izdaje oznake samostalnim taksistima a da ih pritom ne obavezuje da stare vraćaju u udruženja, onda ni "Beotaksi” ne može da snosi posledice zbog ovakve situacije. Odgovorno tvrdim da u "Beotaksiju” ne radi nijedan nelegalni takisista i da je ovo zabludda građana. Inspekcija ne radi svoj posao kako treba i u skladu sa zakonom - kaže Milivoje Armuš iz "Beotaksija”.

Više od 100 noćnih kontrola uz asistenciju intervente jedinice

Inspektori kontrolišu taksi prevoznike u dve smene.

Danju im pomaže saobraćajna policija, a noću interventna jedinica 92.

- Od avgusta se organizuju noćne akcije uz asistenciju patrole saobraćajne policije, što je rezultiralo sa ukupno 107 noćnih akcija od početka godine. U poslednje tri akcije, pored interventne jedinice, asistenciju su nam pružali i pripadnici komunalne policije - kaže Dragan Ristanović, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove.

Najčešći prekršaji legalnih taksista

Nije izvršen redovan estetski pregled vozila - 968 Taksi vozilo parkirano van taksi stajališta -290 Taksi vozač van vozila -143 Nije baždaren taksimetar- 74 Taksi vozač odbio kontrolu- 13 Veća naplata -4 Ostalo* -133

* nije istaknuta ID kartica, nije istaknut cenovnik, nema kod sebe dokumenta, nema adekvatnu krovnu oznaku...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.