Zbog olujnog nevremena, čuvena plaža opet promenila izgled

Izvor: B92, 03.Nov.2018, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog olujnog nevremena, čuvena plaža opet promenila izgled

Posle juga koji je zahvatilo Dalmaciju i prekinulo sabraćajne veze sa ostrvima, čuvena plaža Zlatni rat na južnoj obali ostrva Brač opet je promenila izgled.

To navodi zagrebački "Jutarnji list".

Navodi se da su jak vetar i delovanje morskih struja vrh plaže zaokrenuli prema zapadu i da će Zlatni rat ostati tako nakrivljenog peščanog vrata dok ga struje i vetar opet ne 'poravnaju' ili ga (vetar koji se spušta sa planina) tramuntana ne okrene prema gradu Bolu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
List prenosi navode lokalnog sajta bol.info da bi onda, kao što se već dešavalo ponekad, tu mogao da se formira zavijutak sa jezerom u sredini "u koje će se baciti pokoji hrabri pojedinac pojačavajući svojim činom prirodnu senzaciju.

Fotografije izmenjene objavljene su na Fejsbuk nalogu fotografa Ronija Marinkovića, a "Jutarnji" koji ih je preneo uz autorovu dozvolu, navodi da one "najbolje pokazuju kako fenomen Zlatnog rata leži u njegovoj očaravajućoj lepoti promjene, u neočekivanoj promeni oblika, izgleda, doživljaja".

Navodi se da je Zlatni rat zaštićeni prirodni krajolik i poseban geomorfološki fenomen i da su negove peščane strane dugačke oko 400 metara, a u sredini je gusta borova šuma.

Prema navodima "Jutarnjeg", Zlatni rat je više puta ubrajan u "najlepše plaže Evrope, pa i sveta".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.