Zbog olujnog nevremena, čuvena plaža opet promenila izgled

Posle juga koji je zahvatilo Dalmaciju i prekinulo sabraćajne veze sa ostrvima, čuvena plaža Zlatni rat na južnoj obali ostrva Brač opet je promenila izgled.

Izvor: B92

Subota, 03.11.2018.

20:30

Zbog olujnog nevremena, čuvena plaža opet promenila izgled
Foto: Thinkstock

To navodi zagrebački "Jutarnji list".

Navodi se da su jak vetar i delovanje morskih struja vrh plaže zaokrenuli prema zapadu i da će Zlatni rat ostati tako nakrivljenog peščanog vrata dok ga struje i vetar opet ne 'poravnaju' ili ga (vetar koji se spušta sa planina) tramuntana ne okrene prema gradu Bolu.

List prenosi navode lokalnog sajta bol.info da bi onda, kao što se već dešavalo ponekad, tu mogao da se formira zavijutak sa jezerom u sredini "u koje će se baciti pokoji hrabri pojedinac pojačavajući svojim činom prirodnu senzaciju.

Fotografije izmenjene objavljene su na Fejsbuk nalogu fotografa Ronija Marinkovića, a "Jutarnji" koji ih je preneo uz autorovu dozvolu, navodi da one "najbolje pokazuju kako fenomen Zlatnog rata leži u njegovoj očaravajućoj lepoti promjene, u neočekivanoj promeni oblika, izgleda, doživljaja".

Navodi se da je Zlatni rat zaštićeni prirodni krajolik i poseban geomorfološki fenomen i da su negove peščane strane dugačke oko 400 metara, a u sredini je gusta borova šuma.

Prema navodima "Jutarnjeg", Zlatni rat je više puta ubrajan u "najlepše plaže Evrope, pa i sveta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: