Izvor: Southeast European Times, 22.Jun.2010, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog napada PKK, turska vlada razmatra alternativne mere opreza

22/06/2010

ANKARA, Turska -- Vojska je u utorak (22. juna) saopštila da su sedam članova terorističke Kurdistanske radničke partije (PKK) i jedan vojnik poginuli u novim sukobima između pobunjenika i vojske na jugoistoku Turske. Vlasti kažu da je PKK otvorila vatru na neke vojne barake u Silvanu u ponedeljak uveče, što je dovelo do pogibije pet militanata i jednog vojnika. U odvojenom incidentu, dva člana PKK su ubijena, a jedan je uhapšen u severoistočnoj Turskoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<
Nakon što je 12 vojnika poginulo u napadima PKK tokom vikenda, Savet za nacionalnu bezbednost u ponedeljak je održao hitan sastanak, na kojem je razmotren novi niz strategija za borbu protiv terorističkih pretnji. Posle sastanka, iz kabineta predsednika Abdulaha Gula saopšteno je da je Savet odlučio da uvede dodatne mere predostrožnosti u kratkom i srednjem roku, uključujući procenu vojnog osoblja raspoređenog u tom regionu.

Jedna od mogućih mera za borbu protiv PKK je uspostavljanje profesionalne vojske za raspoređivanje na iračko-turskoj granici, čime bi se Projekat integrisanog upravljanja granicom pomerio u vrh planova. Očekuje se da će projekat koštati oko 3,7 milijarde evra, od čega bi 60 odsto finansirala EU, koja je već transferovala sredstva za početnu fazu.

Takođe u ponedeljak, EU i NATO kritikovali su napade kurdskih pobunjenika. "Nema opravdanja za ove terorističke napade", rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. U saopštenju iz kabineta komesara za proširenje EU Štefana Filea navodi se: "Ono što je ljudima kurdskog porekla potrebno su stabilnost, mir, prosperitet i radna mesta, a ne još izgubljenih života." (AFP, novinska agencija Anadolu - 22/06/10; Turske dnevne vesti, AP, DPA, Hurijet, AFP - 21/06/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.