Zašto je nešto odmah terorizam, a ono sinoć tek posle 10h

Izvor: B92, 19.Jun.2017, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je nešto odmah terorizam, a ono sinoć tek posle 10h

Beograd -- Najnoviji u nizu terorističkih napada izveden je na način koji je uzeo maha prošle godine sa Nicom i Berlinom, a koji je utvrđen u Britaniji – vozilom.

Muškarac star 48 godina automobilom je uleteo u masu ispred džamije u Londonu, isto kao i Halid Masud u martu kod Vestminstera i isto kao trojica muškaraca početkom juna na Londonskom mostu.

Međutim, ono u čemu se ovi napadi razlikuju jeste meta - ovog puta su to bili isključivo muslimani - kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sama reakcija britanskih zvaničnika nakon napada.

Gotovo deset sati je prošlo dok policija napad nije okarakteristala kao teroristički.

Inače, definicija terorizma kaže da on nema nikakve veze sa verom: "Terorizam je upotreba nasilja i pretnji u cilju zastrašivanja, naročito u političke svrhe".

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku za B92.net ističe da ne postoji razlika u poslednjem napadu sa njegovim prethodnicima.

"Možda je britanska policija bila nešto opreznija oko toga da li je reč o terorističkom napadu ako nisu imali neki konkretan podatak. Moglo je da se desi i da su ljudi izlazili iz objekta da je neko naleteo na njih kolima", navodi Petrović.

Kako kaže, pokazalo se da je lako izvršiti teroristički napad automobilom.

"Takve napade je teško sprečiti, ne možete da predvidite da li neko iznajmljuje ili kupuje kombi u sumnjive svrhe", kaže Petrović.

On ističe da su službe bezbednosti u Americi i Evropi sprečile čitav niz napada takozvanih "usamljenih vukova" koji su deo šire mreže terorista.

"Nisu znali kako da prikriveno organizuju te napade, otkrivali su ih prilikom izvršenja, kupovine naoružanja, supstanci za eksploziv... Sada je svima postalo jasno, niko više to ne koristi, prva opcija je vozilo. Krenulo je sa kamionima, pa su službe verovatno pojačale kontrolu za iznajmljivanjem i sada se prešlo na manja vozila", ističe Petrović.

Građani koji su u noći između nedelje i ponedeljka bili na mestu napada uhvatili su osumnjičenog i zadržali ga do dolaska policije.

"Iako pogođeni napadom bili su dosta pribrani. Uhapsili su ga i sprečili besnu masu da ga linčuje, što je jako dobro", kaže Petrović.

Osim toga, on navodi da je "bilo za očekivati da će nešto ovakvo da se desi":

"Pre mesec-dva na društvenim mrežama jedan desničar je nožem pretio muslimanima da će da im seče vratove... Imamo napade inspirisane ideologijom Islamske države, a potom islamofobne".

Dakle, može se očekivati još napada?

"Da, da, i sa jedne i sa druge strane to predviđaju", dodaje on.

A do kada?

"Teško je to zaista predvideti, izvesno je da treba pribrano reagovati, smirivati situaciju i slati poruke koje ne izazivaju nasilje", zaključuje Petrović za B92.net.

Pored tri londonska napada, Britanija je ove godine videla i Mančester 22. maja kada je bombaš samoubica usmrtio 22 osobe na koncertu američke pop pevačice Arijane Grande.

Evropa se tokom proteklih nekoliko godina suočila sa više terorističkih napada, počevši od napada na Šarli Ebdo u januaru 2015. godine. Potom se u novembru iste godine dogodio napad na Bataklan, takođe u Parizu. U martu 2016. teroristički napad dogodio se u Briselu, u julu u Nici, a za katolički Božić te godine u Berlinu. Tokom novogodišnje noći teroristički napad dogodio se u Istanbulu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.