Zapadni Balkan vraća se u fokus spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2022, 11:03

Zapadni Balkan vraća se u fokus spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država

Sjedinjene Američke Države su sada spremne da pruže političku i ekonomsku podršku regionu, kako bi ostao na evroatlantskom putu, daleko od uticaja Rusije i Kine, piše Demostat, citirajući grupu senatora koji su predstavili nacrt Zakona o demokratiji i prosperitetu na Balkanu.

Senatori Demokratske i Republikanske stranke su početkom avgusta predstavili zajednički nacrt Zakona o demokratiji i prosperitetu na Balkanu, koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i borbi protiv korupcije na Zapadnom Balkanu.

"Usred krize izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu i jasne ambicije Vladimira Putina da širi svoj uticaj u istočnoj Evropi, odnos Sjedinjenih Država prema Zapadnom Balkanu je ključan", smatraju američki senatori, a prenosi Demostat.

Prema oceni senatora - koautora zakona, naš region, koji je u srcu Evrope, je "krucijalan za evropski mir, stabilnost i prosperitet", te je tako u interesu i SAD i Zapadnog Balkana da rade na održivom i stabilnom ekonomskom razvoju... jer je očito da EU nema kapacitete da pacifikuje region i otrgne ga iz zagrljaja Rusije, ali i Kine.

"Zavisnost od ruskog gasa povezuje region sa Ruskom Federacijom i u političkom i u ekonomskom smislu i koči aspiracije ka EU, dok SAD vidi smanjenje zavisnosti regiona od ruskog prirodnog gasa i fosilnih goriva kao jedan od nacionalnih interesa", navedeno je u dokumentu.

Američki senatori smatraju da je korupcija i dalje široko prisutna na Balkanu i da predstavlja jednu od najvećih smetnji za dalji ekonomski i politički razvoj regiona, a da su dodatni problem i kampanje dezinformisanja koje ugrožavaju kredibilitet institucija i integritet izbornih procesa.

Nacrtom zakona, kako je naveo Demostat, predviđeno je jačanje trgovine i investicija između Zapadnog Balkana i SAD, podrška postojećim regionalnim inicijativama, diversifikacija energetskih resursa i smanjenje zavisnosti od ruskog gasa, pomoć u borbi protiv korupcije, ali i sankcije onima koji ugrožavaju stabilnost regiona ili su umešani u korupciju.

Sankcije podrazumevaju blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD.

Predloženi zakon predviđa i borbu protiv kampanja dezinformacija, partnerstvo između univerziteta na Zapadnom Balkanu i SAD, reinstalaciju misija Mirovnog korpusa u regionu, kao i programe liderstva za mlade, jačanje vladavine prava, civilnog društva, nezavisnih medija, te podršku bržem pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i NATO.

Senatori su dali podršku postojećim regionalnim inicijativama, poput Zajedničkog regionalnog tržišta i Otvorenog Balkana, uz ocenu da imaju veliki potencijal da poprave ekonomske uslove na Zapadnom Balkanu i istovremeno promovišu inkluziju i transparentnost.

"Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) imaće ključnu ulogu u povezivanju zemalja Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država", navedeno je u nacrtu zakona.

Predviđena je i sveobuhvatna petogodišnja strategija za ekonomski razvoj na Zapadnom Balkanu, koja bi trebalo da bude usvojena najkasnije 180 dana od dana usvajanja zakona, a pominje se i podrška regionalnim infrasturkturnim projektima, izgradnji puteva, mostova, železnica, kao i tehnička podrška kako bi se dostigli evropski i američki standardi u vazdušnom saobraćaju.

Planiran je i rad na razvoju telekomunikacija kroz proverene provajdere, na projektima koji će smanjiti zavisnost od fosilnih goriva i olakšati tranziciju prema čistijim izvorima energije.

Zakon su predložili demokratska senatorka Džin Šejhin i republikanski senator Rodžer Viker, dok su ga podržali senatori Dik Durban, Tom Tilis, Kris van Holen, Ben Kardin i Kris Marfi. Šejhin, Marfi i Tilis posetili su u aprilu Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i KiM.

Šejhin je, predstavljajući predloženi zakon, rekla da "ovaj region zaslužuje svaku moguću podršku za izgradnju održivih demokratija, i ja sam ponosna što predvodim ovaj dvopartijski zakon koji bi podstakao odnose između SAD i naših balkanskih partnera i koji bi podstakao veću regionalnu integraciju". navela je Šejhin.

Marfi je ocenio da će ovaj zakon ojačati američko-balkanske veze, proširiti ekonomske mogućnosti i podržati napore za unapređenje demokratije i iskorenjivanje korupcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakon SAD o Balkanu

Izvor: JUGpress.com, 19.Avg.2022

BEOGRAD..Zapadni Balkan vraća se u fokus spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država, koje su sada spremne da pruže političku i ekonomsku podršku regionu, kako bi ostao na evroatlantskom putu, daleko od uticaja Rusije i Kine, piše Demostat, citirajući grupu senatora koji su predstavili nacrt...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.