Zaharova: Ališa, laž

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 13:55

Zaharova: Ališa, laž

Izjave britanske poslanice Ališe Kerns kojim je optužila SPC za šverc oružja na KiM su gruba laž, izjavila Marija Zaharova.

Ona je za Raša tudej Balkan podsetila na "iscrpan" komentar Eparhije raško-prizrenske s tim u vezi, koji je 4. jula objavljen na zvaničnom sajtu SPC.

Destruktivne snage predvođene Sjedinjenim Američkim Državama već odavno rade na cepanju pravoslavlja u svetu, rade na slabljenju uloge i položaja Ruske pravoslavne crkve (RPC) i drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomesnih pravoslavnih crkava, zaključila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih psolova, odgovarajući na pitanje RT Balkan da li postoji sistematski i dosledan napad na pravoslavlje i koja je svrha tih nasrtaja, s obzirom da su u Hrvatskoj i Crnoj Gori aktivirane nekanonske pravoslavne crkve, a u Ukrajini se nastavlja teror nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom.

"To što je glava Fanara, carigradski patrijarh Vartolomej, priznao ukrajinske raskolnike koji vrše teror nad kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom (UPC), izgleda ne da mira i drugim samoproglašenim crkvama, među kojima su tzv. sveštenici iz Hrvatske i Crne Gore", ocenila je.

"Raskolnička Crnogorska pravoslavna crkva je u suštini marginalna nevladina organizacija koju ne priznaje nijedna kanonska pomesna pravoslavna crkva i koja nema značajniju podršku građana. Njenu ulogu veštački naduvavaju sile koje nastoje da naruše jedinstvo pravoslavnog sveta", ukazala je Zaharova.

I u Hrvatskoj se dešava slično, pojedine marginalizovane grupe pokušavaju da ožive tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu koja je, kako je navela, proizvod profašističke Nezavisne Države Hrvatske (1941-1945).

U njihovim planovima, dodala je, "očigledno nije briga za pravoslavne vernike u ovim državama, koje duhovnom hranom tradicionalno opskrbljuje SPC, već elementarno finansijsko bogaćenje koje podrazumeva pljačku imovine SPC".

U isto vreme, jedina kanonska pravoslavna crkva u Ukrajini je i dalje pod žestokom represijom, dodala je. "Koristi se čitav arsenal alata – od izmišljotina do direktnih napada. U središtu napada je naravno, RPC kao jedan od stubova svetskog pravoslavlja", istakla je Zaharova.

Vašington i njegovi saveznici na tradicionalne vrednosti RPC gledaju kao na glavnu prepreku na putu reformisanja globalnog verskog prostranstva u interesu zapadnih zemalja, kazala je Zaharova za našu redakciju.

Zapad tvrdoglavo nastoji da svetu nametne liberalnu agendu koja je u skladu sa njihovim interesima i interesima američko-centričnog svetskog poretka, objasnila je.

"Pravoslavni svet je danas njihov neprijatelj broj jedan", zaključila je.

"Pritom, RPC je izvor na kome je stvorena ruska država, ona je učvršćivala njen duhovni temelj. Zbog toga i progone RPC, kako bi srušili i oslabili njenu ulogu u društvenom životu države i ulogu koju ima u obezbeđivanju jedinstva pravoslavlja u svetu", istakla je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaharova: Nije bilo nikakvih pregovora Lavrova sa američkim zvaničnicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2023

Informacije o tajnim razgovorima Moskve sa američkim bivšim zvaničnicima su laž i manipulacija američkih vlasti, a sastanci sa politikolozima se ne mogu smatrati pregovorima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

ZAHAROVA O NAPADIMA ZAPADA NA SPC: "Izjave Ališe Kerns su gruba laž"

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023

Ona je ukazala da SAD rade na slabljenju uloge i položaja Ruske pravoslavne crkve i drugih pomesnih pravoslavnih crkava..Destruktivne snage predvođene SAD već odavno rade na cepanju pravoslavlja u svetu, a pravoslavni svet je danas njihov neprijatelj broj jedan, rekla je portparol ruskog Ministarstva...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.