Zagađenje vazduha i Smederevo: Aktivisti stavili maske znamenitim ličnostima

Izvor: B92, 18.Jan.2020, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenje vazduha i Smederevo: Aktivisti stavili maske znamenitim ličnostima

Smederevo spada u gradove u kojima je vazduh veoma zagađen.

Pisac Branislav Nušić, bivši predsednik Vlade Srbije Dimitrije Davidović i prosvetitelj Dositej Obradović dobili su maske kakve su se ovih dana viđale na ulicama nekih od najzagađenijih gradova u Srbiji.

U Smederevu su građani okupljeni oko inicijative Crveni bedževi stavili maske i crvene bedževe na nekoliko spomenika u ovom gradu kako bi skrenuli pažnju na prekomerno zagađenje vazduha. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Smederevo već godinama muči zagađenje vazduha, a najveći izvori su gradske kotlarnice na mazut, individualna ložišta, saobraćaj, ali i najveći poslodavac u gradu - železara u vlasništvu kompanije HBIS grupa.

Podaci dva poznata svetska sajta koja se bave merenjem zagađenosti vazduha, Air Visual i World's Air Pollution Real-time Quality index, pokazuju da se Smederevo sredinom decembra našlo na listi najzagađenijih gradova na svetu.

Isto je bilo i krajem prošle i početkom ove godine.

Količina suspendovanih čestica u vazduhu 17. decembra bila je nekoliko desetina puta veća od dozvoljene, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine.

U Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2018, koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, navodi se da je u Smederevu tokom prošle godine vazduh bio treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen, usled prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10 i tolerantne vrednosti suspendovanih čestica PM2.5.

U istom izveštaju piše i da je kvalitet vazduha u Smederevu tokom 2018. bio loš čak 146 dana, a u Beogradu 132.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako da vazduh bude čistiji? Štetne čestice udišemo godinama, vreme sve pogoršalo, slično nas očekuje u februaru!

Izvor: Večernje novosti, 19.Jan.2020, 10:15

U Beogradu je razlog za to bio saobraćaj, a u Boru, Smederevu i nekim drugim gradovima industrijsko zagađenje GRAĐANI mnogih gradova u Srbiji udisali su zagađen vazduh 10 dana u kontinuitetu u januaru, potvrđeno je za "Novosti" u Agenciji za zaštitu životne sredine. Slična...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.