Izvor: Blic, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za novinarstvo je najvažniji talenat

Za novinarstvo je najvažniji talenat

- Novinarstvo je delimično zanat, ali na prvom mestu morate da se široko obrazujete, opismenite, da imate žicu za novinarstvo, da mislite kao novinari... Bez ovoga ništa vam neće značiti diploma završenog fakulteta žurnalistike - poručio je glavni i odgovorni urednik 'Blica ' Veselin Simonović studentima prve i druge godine žurnalitike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pedesetak budućih novinara bilo je veoma zainteresovano za ovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tribinu, tako da je Simonović odgovorio na mnogo studentskih pitanja.

Studentkinju Milicu Milojević interesovalo je da li je teško dobiti informacije od ministara.

- Teško je doći do pravih informacija, inače svakom ministru trebaju novinari da bi plasirao ono što želi. U Srbiji predstavnici vlasti nisu navikli da polažu računa građanima, zato i izbegavaju neprijatna novinarska pitanja. Usvojen je Zakon o dostupnosti informacija, ali se ne poštuje. Zato je u Srbiji teško da budeš novinar, jer moraš da imaš svoje lične izvore i veze da bi došao do informacije - rekao je glavni urednik 'Blica'.

Budućeg novinara Miroslava Lazića zanimala je institucija nezvaničnog izvora u novinarstvu.

- Svuda na svetu postoje nezvanični izvori. Ali, mora da postoji potpuna zaštita izvora i da novinari preuzmu odgovornost. Ime čovek koji je bio izvor u aferi 'Votergejt' objavljeno je neposredno pred njegovu smrt. Kad bismo objavili ime čoveka koji nam je dostavio ugovor o zakupu satelita za špijuniranja, on bi sigurno ostao bez posla. Međutim, ne sme da postoji zloupotreba novinara tako što neko kao anonimni izvor želi da se obračuna sa nekim, ili da novinar izmisli priču i da se sakrije iza nezvaničnog izvora.

Njegov kolega Ivan Pavlović želeo je da zna zašto se 'Blic' štampa na latinici.

- Od početka je latinično pismo i nema nikakvog razloga da to menjamo. Imamo dovoljno čitalaca, tako da nam pismo nije presudno. Nije na 'Blicu' da čuva ćirilicu.

Glavni urednik 'Blica' govorio je niškim studentima o tome da u razvijenom svetu postoje novine kao što su 'Blic', 'Glas javnosti' i 'Večernje novosti' koje nisu ni ozbiljni politički dnevnici ni tabloidi.

- Tabloidi u svetu ne izmišljaju vesti, već ih proveravaju. To su novine sa najvećim tiražom. Kod nas postoje novine u kojima imate sve - ozbiljne političke tekstove i tabloidne članke. Ali to je zato što vlasnici žele takav koncept dnevnih novina. A novine se prave zbog biznisa, a ne iz ideala i zbog edukovanja naroda - naglasio je Veselin Simonović. V. T.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.