Za ispumpavanje vode izabran najbolji ponudjač

Izvor: Beta, 11.Jan.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ispumpavanje vode izabran najbolji ponudjač

BEOGRAD, 11. januara 2015. (Beta) - Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je u nedelju da tekst pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta", koji je objavila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), u ključnim segmentima "ne odgovara istini" i da je na tenderu za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava izabran najbolji ponudjač.

"Na tenderu je izabran ponudjač koji je dao najnižu cenu i najkraće rokove, kao i kompletnu dokumentaciju sa svim bankarskim garancijama o dobrom izvršenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << posla. Podatak da je ponuda strane kompanije odbačena iz administrativnih razloga nije tačan, jer je reč o ponudjaču koji je dao tri puta veću cenu za ispumpavanje vode i to u formi neobavezujuće ponude, bez neophodne bankarske garancije i neophodne prateće dokumentacije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo rudarstva i energetike je dodalo da država i EPS nisu mogli da počnu ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava - zapadno polje" jer je projekat finansirala Svetska banka a da je kompletna tenderska procedura morala da bude uskladjena s njihovim pravilima.

"Radilo se o otvorenom postupku, u kojem su javnim pozivom pozvane 42 kompanije da pošalju ponudu", kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a navodi se u saopštenju.

Ministar je naglasio da je za gradjane Srbije najznačajnije da se počelo s proizvodnjom uglja na tom kopu pet meseci pre inicijalnih procena i da je za taj posao obezbedjena i prihvaćena najniža cena za ispumpavanje vode.

Antić je dodao da je dovodjenje u pitanje ispravnosti tog posla deo "senzacionalističkog novinarstva" a da je pokušaj povezivanja direktora Elektromreža Srbije Nikole Petrovića s javnim nabavkama u preduzeću Elektroprivreda Srbije "krajnje nekorektan i tendenciozan".

U tekstu BIRN-a pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" navodi se da je Elektroprivreda Srbije za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla.

Kako piše Balkanska istraživačka mreža, medju firmama koje su učestvovale u ispumpavanju vode bila je kompanija povezana s direktorom Elektromreža Srbije Nikolom Petrovićem, i jedno preduzeće čiji je vlasnik optuživan za utaju poreza.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.