Antić: Za ispumpavanje vode izabran najbolji ponuđač

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jan.2015, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Za ispumpavanje vode izabran najbolji ponuđač

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da tekst pod naslovom 'Ispumpavanje kopa i budžeta', koji je objavila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), u ključnim segmentima 'ne odgovara istini' i da je na tenderu za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava izabran najbolji ponuđač.

"Na tenderu je izabran ponuđač koji je dao najnižu cenu i najkraće rokove, kao i kompletnu dokumentaciju sa svim bankarskim garancijama o dobrom izvršenju posla. Podatak da je ponuda >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << strane kompanije odbačena iz administrativnih razloga nije tačan, jer je reč o ponuđaču koji je dao tri puta veću cenu za ispumpavanje vode i to u formi neobavezujuće ponude, bez neophodne bankarske garancije i neophodne prateće dokumentacije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo rudarstva i energetike je dodalo da država i EPS nisu mogli da počnu ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava - zapadno polje" jer je projekat finansirala Svetska banka a da je kompletna tenderska procedura morala da bude usklađena s njihovim pravilima.

"Radilo se o otvorenom postupku, u kojem su javnim pozivom pozvane 42 kompanije da pošalju ponudu", kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a navodi se u saopštenju.

Ministar je naglasio da je za građane Srbije najznačajnije da se počelo s proizvodnjom uglja na tom kopu pet meseci pre inicijalnih procena i da je za taj posao obezbeđena i prihvaćena najniža cena za ispumpavanje vode.

Antić je dodao da je dovođenje u pitanje ispravnosti tog posla deo "senzacionalističkog novinarstva" a da je pokušaj povezivanja direktora Elektromreža Srbije Nikole Petrovića s javnim nabavkama u preduzeću Elektroprivreda Srbije "krajnje nekorektan i tendenciozan".

U tekstu BIRN-a pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" navodi se da je Elektroprivreda Srbije za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla.

Kako piše Balkanska istraživačka mreža, među firmama koje su učestvovale u ispumpavanju vode bila je kompanija povezana s direktorom Elektromreža Srbije Nikolom Petrovićem, i jedno preduzeće čiji je vlasnik optuživan za utaju poreza.

Koordinator BIRN-a u Srbiji Slobodan Georgijev kazao je za agenciju Beta da BIRN stoji iza svog teksta, za koji je rekao da je "100 odsto istinit".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antić : Na tenderu izabran najbolji ponuđač

Izvor: Studio B, 11.Jan.2015

Tekst kojim se bavila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), koji se odnosi na ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava - Zapadno polje", u ključnim segmentima ne odgovara istini, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike..."Država i  EPS nisu mogli da otpočnu ispumpavanje vode po hitnom postupku...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.