Tekst BIRN-a u ključnim segmentima nije istinit

Izvor: Mondo, 11.Jan.2015, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tekst BIRN-a u ključnim segmentima nije istinit"

Tekst kojim se bavila Balkanska istraživačka mreža, koji se odnosi na ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava - Zapadno polje", a koji su preneli drugi mediji, u ključnim segmentima ne odgovara istini, saopštilo resorno ministarstvo

Foto: Beta/DS/Nenad Stojanović

.

"Država i JP EPS nisu mogli da otpočnu ispumpavanje vode po hitnom postupku iz razloga što je čitav projekat finansirala Svetska banka, a kompletna tenderska procedura, morala je da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << usklađena sa njihovim pravilima", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a navodi se u saopštenju.

Kako je objasnio, radilo se o otvorenom postupku, u kojem su javnim pozivom pozvane 42 kompanije da pošalju ponudu.

Na tenderu je izabran ponuđač koji je dao najnižu cenu i najkraće rokove, kao i kompletnu dokumentaciju sa svim bankarskim garancijama o dobrom izvršenju posla.

Podatak da je ponuda strane kompanije odbačena iz administrativnih razloga nije tačan, jer je reč o ponuđaču koji je dao tri puta veću cenu za ispumpavanje vode i to u formi neobavezujuće ponude, bez neophodne bankarske garancije i neophodne prateće dokumentacije, naveo je on.

Ministar rudarstva i energetike naglasio je da je za građane Srbije najznačajnije da se otpočelo sa proizvodnjom uglja na kopu "Tamnava - Zapadno polje" pet meseci pre inicijalnih procena, da je za taj posao obezbeđena i prihvaćena najniža cena za ispumpavanje vode, tako da smatra da je dovođenje u pitanje ispravnosti ovog posla deo senzacionalističkog novinarstva.

On je kazao i da je pokušaj povezivanja direktora JP "Elektromreža Srbije" Nikole Petrovića sa javnim nabavkama u JP "Elektroprivreda Srbije" krajnje nekorektan i tendenciozan.

Inače, tekst je objavljen na sajtu BIRN-a pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.