Za RTS i RTV četiri milijarde dinara i taksa

Izvor: N1 televizija, 21.Dec.2016, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za RTS i RTV četiri milijarde dinara i taksa

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije usvojio je u načelu izmene Zakona o javnim medijskim servisima i izmene Zakona o privremenom utvrđivanju načina naplate takse za javni medijski servis, kojima se produžava rok i način finansiranja javnih servisa do kraja 2017. godine.

To znači da će RTS i RTV iz budžeta dobiti ista sredstva kao i u ovoj godini, odnosno četiri milijarde dinara, a da će drugi deo, kao i ove godine, biti prikupljan naplatom takse koja iznosi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 150 dinara.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Nino Brajović rekao je da cilj izmena, odnosno produžetka roka, da se obezbedi stabilno i nezavisno finansiranje javnih servisa. Od ukupnih sredstava 3,1 milijarda dinara ide RTS-u, a 900 miliona dinara za RTV, rekao je Brajović i dodao da će za izgradnju zgrade RTV biti izdvojeno 400 miliona dinara.

On je kazao i da je taksa od 150 dinara dobro odmerena i da je stepen naplate takse visok - 85 odsto.

Brajović je, odgovarajući na pitanja poslanika koji su se interesovali za donošenje nove medijske strategije, rekao da će se on time baviti u narednom periodu i da će ono što nije realizovano starom strategijom biti završeno.

"Ostalo je da se reši pitanje Politike, novinske agencije Tanjug i finansiranje lokalnih medija. Povlačenje države iz medija je značilo povlačenje novca i to treba rešiti", kazao je on.

Poslanici pokreta Dosta je bilo pitali su zašto još nije nađen neki drugi način za finansiranje i upitali kakva je to nezavistnost javnih servisa, kada se DJB već dve godine nije pojavila na javnom servisu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Brajović: Četiri milijarde dinara za javne servise kao i 2016.

Izvor: RTS, 21.Dec.2016

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje prihvatio je predlog izmene Zakona o javnim medijskim servisima, kojom je predviđeno da se javni medijski servisi i u 2017. godini finansiraju sa četiri milijarde dinara iz budžeta. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.