Brajović: Četiri milijarde dinara za javne servise kao i 2016.

Izvor: RTS, 21.Dec.2016, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brajović: Četiri milijarde dinara za javne servise kao i 2016.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje prihvatio je predlog izmene Zakona o javnim medijskim servisima, kojom je predviđeno da se javni medijski servisi i u 2017. godini finansiraju sa četiri milijarde dinara iz budžeta.
Odbor je prihvatio i izmenu Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, pa će i naredne godine biti naplaćivana taksa od 150 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović rekao je na sednici Odbora da je iznos od četiri milijarde dinara isti kao i ove godine, od čega je 3,1 milijarda namenjena RTS-u, a 900 miliona dinara RTV-u.
"Ove izmene predviđaju ostvarivanje stabilnog finansiranja javnih servisa, RTS-a i RTV-a. Taj iznos je bio isti i ove godine i procenjujemo da bi to bilo neki mogući iznos sredstava za redovno i stabilno finansiranje javnih servisa", rekao je Brajović.
On je dodao da bi u narednom periodu trebalo razmisliti i o nekoj vrsti rešavanja istorijskog duga RTS-a, koji bi, kako je rekao, možda trebalo u bilansima izdvojiti od tekućeg poslovanja i finasiranja, kako bi se lakše sagledavali prihodi i rashodi.
Kada je reč o taksama, Brajović je rekao da je naplativnost visoka, čak 85 odsto, te da je to rekord, koji nismo imali godinama. 
Državni sekretar je istakao da ne bi trebalo povećavati taksu, jer kupovna moć građana ne raste.
Brajović je kazao i da je veliki broj zahteva za oslobađanje od plaćanja takse, 40.000 zahteva kad je reč o RTS-u i 15.000 kada je reč o RTV-u.
On je ukazao da je naplativost takse za javne servise u Hrvatskoj 98 odsto i da u toj zemlji javni servis od taksi naplati 220 miliona evra.
"Kod nas oba javna servisa imaju nešto više od 70 miliona evra. To su skromna sredstva, ali primerena kupovnoj moći građana", rekao je on.
Ana Stevanović iz poslaničke grupe Dosta je bilo ocenila je da nije stabilno finansiranje javnih servisa, ako se ponovo izdvajaju sredstva iz budžeta za njihovo funkcionisanje i upitala zašto se za dve godine nije našlo održivo rešenje.
Navodeći da javni servisi moraju biti nezavisni, Stevanovićeva tvrdi da se za dve godine DJB gotovo nijednom nije pojavila u programima javnih servisa.
Ona je upitala i da li bi bilo logično da je 400 miliona dinara, predviđenih za izgradnju zgrade RTV, usmereno za funkcionisanje te kuće, a zanimalo je i dokle se stiglo sa radom na novoj medijskoj strategiji.
Brajović je odgovorio da su posebna sredstva od 400 miliona dinara izdvojena za izgradnju zgrade.
"Stabilnost i izvesnost naplate prihoda je glavni garant nezavisnosti javnog servisa i mislim da ćete i vi, ako se izborimo za to, biti zadovoljni kad je u pitanju zastupljenost političkih stranaka", rekao je Brajović.
Kada je reč o medijskoj strategiji, Brajović je rekao da će se na novoj strategiji intenzivno raditi narednih meseci i smatra da bi neostvareni deo prethodne strategije trebalo uzeti kao osnovu za novu.
"To su pitanja koja su ostala, značajno je pitanje privatizacije Politike, pitanje nacionalne novinske agencije i, nešto što je medijskom strategijom sprovedeno, privatizacija lokalnih medija", rekao je Brajović.
Kada je reč o lokalnim medijima, državni sekretar kaže da je problem što lokalne samouprave ne izdvajaju dovoljno za konkursno finansiranje medija, te da je povlačenje države iz medija, značilo i povlačenje novca iz medija.
"Iako u ovoj oblasti štedimo, ne bismo smeli da štedimo najviše na medijima u odnosu na druge javne korisnike", rekao je Brajović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Za RTS i RTV četiri milijarde iz budžeta

Izvor: Radio 021, 21.Dec.2016

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje prihvatio je predlog izmene Zakona o javnim medijskim servisima, kojom je predviđeno da se oni i naredne godine finansiraju sa četiri milijarde dinara iz budžeta...Odbor je prihvatio i izmenu Zakona o privremenom uredjivanju načina naplate takse za javni...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.