Za RTS i RTV četiri milijarde iz budžeta

Izvor: Radio 021, 21.Dec.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za RTS i RTV četiri milijarde iz budžeta

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje prihvatio je predlog izmene Zakona o javnim medijskim servisima, kojom je predviđeno da se oni i naredne godine finansiraju sa četiri milijarde dinara iz budžeta.

Odbor je prihvatio i izmenu Zakona o privremenom uredjivanju načina naplate takse za javni medijski servis, pa će i naredne godine biti naplaćivana taksa od 150 dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović rekao je na sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Odbora da je iznos od četiri milijarde dinara isti kao i ove godine, od čega je 3,1 milijarda namenjena RTS-u, a 900 miliona dinara RTV-u.

- Ove izmene predvidjaju ostvarivanje stabilnog finansiranja javnih servisa, RTS i RTV. Taj iznos je bio isti i ove godine i procenjujemo da bi to bilo neki mogući iznos sredstava za redovno i stabilno finansiranje javnih servisa” - naveo je Brajović. On je dodao da bi u narednom periodu trebalo razmisliti i o nekoj vrsti rešavanja istorijskog duga RTS, koji bi, kako je rekao, možda trebalo u bilansima izdvojiti od tekućeg poslovanja i finansiranja, kako bi se lakše sagledavali prihodi i rashodi.

Kada je reč o taksama, Brajović je rekao da je naplativost visoka, čak 85 odsto, te da je to rekord, koji nismo imali godinama. Državni sekretar je istakao da ne bi trebalo povećavati taksu, jer kupovna moć gradjana ne raste. Dodao je i da je veliki broj zahteva za oslobadjanje od plaćanja takse - 40.000 zahteva kad je reč o RTS-u i 15.000 kada je reč o RTV-u.

Ana Stevanović iz poslaničke grupe Dosta je bilo ocenila je da nije stabilno finansiranje javnih servisa, ako se ponovo izdvajaju sredstva iz budžeta za njihovo funkcionisanje i upitala zašto se za dve godine nije našlo održivo rešenje. Ona je upitala i da li bi bilo logično da je 400 miliona dinara, predvidjenih za izgradnju zgrade RTV-a, usmereno za funkcionisanje te kuće.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Zašto RTS i RTV zapošljavaju preko agencija?

Izvor: EurActiv Srbija, 22.Dec.2016, 11:35

Predsednik programskog odbora za kulturu, umetnost i informisanje granskog sindikata Nezavisnost Dragan Milanović Pilac izjavio je u Novom Sadu da su, prema zakonu, javni medijski servisi izuzeti od zabrane zapošljavanja, te da nije jasno zašto se opredeljuju za skuplje angažovanje radnika preko...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.