ZORANA MIHAJLOVIĆ ZA BLIC Država mora da ZAŠTITI Energoprojekt od nečijih SITNIH INTERESA

Izvor: Blic, 19.Maj.2017, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZORANA MIHAJLOVIĆ ZA "BLIC" Država mora da ZAŠTITI Energoprojekt od nečijih SITNIH INTERESA

Dosta je propadanja velikih domaćih kompanija zarad nečijih sitnih interesa, čega smo se nagledali u prošlosti. Zato je važno da se utvrde okolonosti u vezi s trgovinom akcijama "Energoprojekta", kaže potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Posle pisanja našeg lista da vlasnik kompanije "Napred" Dobrosav Bojović želi protivzakonito da preuzme "Energoprojekt" iako je uništio već nekoliko preduzeća, Zorana Mihajlović za "Blic" kaže da očekuje od svih strana uključenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ovaj slučaj da poštuju zakon.

- Očekujem i od nadležnih organa koji kontrolišu tržište kapitala da obezbede poštovanje zakona i svih propisa u ovoj oblasti. Dosta je propadanja velikih domaćih kompanija zbog nečijih ličnih interesa. Sada imamo priliku da se naše građevinske kompanije uzdignu i ponovo budu konkurentne na našem i na svetskom tržištu - istakla je Mihajlovićeva.

Ona kaže da Vlada Srbije ulaže veliki novac u infrastrukturu kako bi razvijala zemlju, ali i zato što želi da uposli domaće kompanije i da obezbedi dovoljno poslova za naše radnike. Bez jakih i kvalitetnih domaćih kompanija, naglašava, nećemo imati zdravu ekonomiju.

Radnici firme "Napred" koji su svojevremeno ostali i bez akcija i bez posla poverili su "Blicu" da je nakon što je Bojović 2004. ušao u "Napred", 1.200 radnika je ostalo bez posla. Ista sudbina mogla bi da zadesi i 2.500 njihovih kolega u "Energoprojektu" ukoliko država nešto ne preduzme. Kako je "Blic" otkrio, vanredni nadzor Komisije za hartije od vrednosti pokazao je da su "skriveni kupci" 5,81 odsto akcija "Energoprojekta" upravo Bojović i osobe koje su s njim povezane.

- „Energoprojekt“ je jedna od važnih kompanija za našu infrastrutkuru i zato je važno da se ona ne samo sačuva, već i da se razvija da bi ponovo došla na poziciju na kojoj je nekada bila u Evropi i svetu. Uverena sam da će rukovodstvo „Energoprojekta“ učiniti sve da razvija ovu kompaniju, jer Srbiju u budućnosti, kako u saradnji sa Kinom tako i sa drugim zemljama, tek čekaju veliki projekti. U tim projektima "Energoprojekt", ali i sve druge naše kompanije iz oblasti infrastrukture koje ispune potrebne standarde i te kako će imati svoju ulogu - zaključuje Mihajlovićeva.

Zanimljivo je da Bojović uprkos tome što je uništio više preduzeća nikada nije procesuiran, a bivši zaposleni u "Napredu" koje je on ojadio tvrde da je biznismen "blizak svakoj vlasti, pa umesto u zatvoru završava svaki u put u novom partijskom dresu".

Tragovi novca

Da postoje nezakonite aktivnosti ukazali su tragovi novca za transakcije koje su objavljene na Beogradskoj berzi 31. januara i 2. februara 2017. godine.

Paket od 375.172 akcije, ukupne vrednosti 487.732.455 dinara, kupljen je preko zbirnog računa Erste banke, a iza njega se krije privredno društvo "Montinvest" iz Beograda, čiji je član Nadzornog odbora doskora bio sam Bojović, a odskoro je na tom mestu njegov bliski saradnik Vitomir Perić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Utvrditi isitinu o akcijama "Energoprojekta"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2017, 09:41

Dosta je propadanja velikih domaćih kompanija zarad nečijih sitnih interesa, čega smo se nagledali u prošlosti, zato je važno da se utvrde okolnosti u vezi s trgovinom akcijama "Energoprojekta", rekla je Blicu potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović...List navodi da vlasnik kompanije "Napred" Dobrosav...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.