ZBACITE ME S VLASTI, NE DAM OSTAVKU Brazilski predsednik optužen za PRIMANJE MITA

Izvor: Blic, 27.Jun.2017, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ZBACITE ME S VLASTI, NE DAM OSTAVKU" Brazilski predsednik optužen za PRIMANJE MITA

Najviši federalni tužilac u Brazilu Rodrigo Janot optužio je predsednika te države Mišela Temera za primanje mita.

To je prva u nizu očekivanih navodnih optužbi protiv ovog duboko nepopularnog lidera u narednim nedeljama, prenosi Rojters.

Tužilac Žanot dostavio je optužnicu vrhovnom sudu i sada, na osnovu brazilskog zakona, donji dom Kongresa mora da glasa da li da odobri suđenje aktuelnom predsedniku. Za tako nešto neophodna je dvotrećinska većina i poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz redova Temerove koalicije su uvereni da imaju dovoljan broj glasova da bi blokirali takvu odluku.

Kako su agencije ranije prenosile, na hiljade demonstranata protestovalo je u proteklom periodu u Braziliji tražeći ostavku predsednika koji se suočava sa optužbama za korupciju, a neki od najbližih savetnika su ga u međuvremenu napustili.

Só o povo na rua pode afastar Michel Temer, chefe da Orcrim da Câmara https://t.co/RVR6BaPLTt pic.twitter.com/qB1rxEgsAs

Demonstranti su u proteklom periodu pokušali i da zaustave predložene reforme penzionog sistema kojima se protive sindikati. Kako je Rojters prethodno preneo pisanje brazilskog lista "Globo", vrhovni federalni sud otvorio je istragu o optužbama da je Temer odobrio pokušaj podmićivanja jednog svedoka u velikoj istrazi o korupciji koja se vodi u Brazilu.

Temer je odbacio pozive da podnese ostavku, navodeći da će se boriti protiv optužbi i istakao da će nastaviti da vodi vladu.

- Neću podneti ostavku. Ako hoćete zbacite me sa vlasti, ali kada bih odstupio sa dužnosti, priznao bih krivicu - rekao je Temer za list "Folja de Sao Paolo".

Temer prohibe envío de cargamento de bombas lacrimógenas a Gobierno de Venezuela - https://t.co/bWE7iZsxrD pic.twitter.com/nFVHdUobfq

On tvrdi da je snimak na kojem se čuje kako razgovara o podmićivanju jednog političara - montiran. On je takođe izjavio da je "apsolutno" siguran da je sposoban da završi svoj madat do kraja 2018, bez odustajanja od svog zakonodavnog programa, koji uključuje ambiciozan poduhvat reforme regulative o radu i socijalnoj zaštiti.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Brazil, tužilac optužio predsednika za primanje mita

Izvor: RTS, 27.Jun.2017

Najviši federalni tužilac u Brazilu Rodrigo Janot optužio je predsednika te države Mišela Temera za primanje mita. . To je prva u nizu očekivanih navodnih optužbi protiv ovog duboko nepopularnog lidera u narednim nedeljama,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.