ZASTRAŠUJUĆA PRETNJA HUTA STIGLA NA ADRESU BRITANACA! Goreće Adenski zaliv, jemenski militanti ozbiljniji nego ikad

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2024, 17:50

ZASTRAŠUJUĆA PRETNJA HUTA STIGLA NA ADRESU BRITANACA! Goreće Adenski zaliv, jemenski militanti ozbiljniji nego ikad

Tenzija na Crvenom moru.

Jemenski Huti saopštili su danas da će nastaviti da gađaju britanske brodove u Adenskom zalivu nakon potonuća broda "Rubimar" u vlasništvu Velike Britanije.

- Jemen će nastaviti da potapa još britanskih brodova, a za sve posledice ili drugu štetu biće odgovorna Britanija - naveo je zamenik ministra spoljnih poslova u vladi koju predvode HutiHusein al-Ezi na platformi X .

On je istakao da je Velika Britanija "odmetnička >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << država koja napada Jemen i sarađuje sa Amerikom u sponzorisanju zločina nad civilima u Gazi", preneo je Rojters.

 Američka vojska potvrdila je juče da je brod u vlasništvu Velike Britanije potonuo nakon što ga je 18. februara pogodila protivbrodska balistička raketa koju su ispalili Huti. 

Jemenski Huti napadaju komercijalne brodove u regionu Crvenog mora u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi. 

Napadi Huta u Crvenom moru poremetili su globalno brodarstvo i primorali pomorske firme da se preusmere na duže i skuplje rute oko južne Afrike, a takođe su podstakli bojazan da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti i i destabilizovati širi Bliski istok, navodi agencija.

SAD i Britanija su u januaru počele da izvode napade na položaje Huta u Jemenu, u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru.

Izvor: Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.