Izvor: N1 televizija, 13.Maj.2017, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Komemoracija u Blajburgu je najveći skup fašista

Srpski ministar za rad Aleksadar Vulin ocenio je da je komemoracija u Blajburgu najveći skup fašista u Evropi.

Izvor: Tanjug

 On je rekao da će se u Blajburgu skupiti desetine hiljada ustaša koji će nekažnjeno pokazivati mržnju.

“Nekome nije mesto među pobednicima, da li Jasenovačkoj deci, ili ustaškim dželatima? Za Srbiju je jasno da ustaštvo ne sme da se pobuni, ne sme da se vrati”, kazao je Vulin.

Linta: Odavanje počasti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u Blajburgu vređanje žrtava NDH

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da najdublje vređa žrtve NDH to što je i ove godine ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu, u Austriji, počast odala državna delegacija Hrvatske, na čelu s predsednikom Hrvatskog sabora Goranom Jandrokovićem.

 "Jasno je kao dan da Blajburg nije mesto stradanja već mesto obnavljanja ustaške ideologije i otvoreno žaljenje za NDH koja se u današnjoj Hrvatskoj većinski posmatra kao istorijski izraz hrvatskog naroda za svojom slobodnom državom a ne kao kvinsliška i genocidna tvorevina", navedeno je u pisanoj izjavi Linte dostavljenoj medijima.

On je naveo da je jedan od dokaza da se u Blajburgu polažu venci na grobnu tablu na kojoj piše "U čast i slavu poginule hrvatske vojske - maj 2015." a prevod na nemački glasi "U spomen palim Hrvatima – maj 1945."

"To znači da predstavnici hrvatske vlasti i katoličke crkve dolaze u Blajburg odati počast zločinačkom režimu a ne žrtvama", ocenio je Linta i dodao da se ne sme pristati na "proustašku i profašističku tezu značajnog broja hrvatskih političara, crkvenih velikodostojnika i javnih ličnosti da je svako ko je ubijen bez suđenja žrtva i da su sve žrtve iste".

On je ocenio da se time šalje "sramna poruka da Jasenovac, fabrika za masovno ubijanje nevinih Srba, Roma i Jevreja, i Blajburg, mesto gde su ubijeni zločinci, imaju jednaku težinu i isti značaj".

"U Jasenovcu i desetinama drugih logora smrti, kao i na velikom broju drugih stratišta koji su postojali za vreme zločinačke NDH ubijeni su nevina deca, žene i muškarci samo zato jer su Srbi, Romi i Jevreji. U Blajburgu su ubijeni zločinci koji su počinili genocid tokom Drugog svetskog rata", navedeno jeu saopšzenju Miodraga Linte.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.