Srbija i Kongo se podržavaju u svim ključnim pitanjima

Izvor: RTS, 25.Okt.2019, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Kongo se podržavaju u svim ključnim pitanjima

Predsednik Alesandar Vučić je, nakon razgovora sa predsednikom Konga Feliksom Antoanom Čisekedijem Čilombom, najavio ozbiljniju saradnju sa tom zemljom u oblasti poljoprivrede, zaštite dokumenata, kao i vojno-tehničku saradnju. Dva naroda treba da se okrenu zajedničkoj sudbini, koja će biti prepuna razmena iskustava, kultura, kao i razmene stručnjaka, poručio je Čisekedi.
Aleksandar Vučić je, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na zajedničkoj konferenciji za novinare, zahvalio Čisekediju na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Dodao je da se dve zemlje podržavaju u međunarodnim organizacijama i institucijama – i po pitanju Kosova i Metohije, i u svim drugim važnim pitanjima.
I Srbija podržava tu afričku zemlju u ključnim pitanjima, naveo je predsednik.
Najavio je ozbiljniju saradnju sa Kongom u oblasti poljoprivrede, zaštite dokumenata, kao i vojno-tehničku saradnju. 
U okviru programa "Svet u Srbiji", pet stipendista iz Konga će se školovati u Srbiji, naveo je Vučić. 
Ukazao je da je Kongo druga po veličini zemlja na afričkom kontinentu, treća po broju stanovnika sa 80 miliona građana i da je izuzetno bogata po mineralnim sirovinama i rudama.
"Mi ćemo danas pokazati našim gostima šta je to što činimo. Zavod za izradu novčanica u izradi dokumenata može ponuditi svoje usluge. Takođe, postoji i mogućnost vojno-tehničke saradnje", naglasio je predsednik Srbije.
Čisekedi: Dva naroda treba da se okrenu zajedničkoj sudbini
Predsednik Čisekedi je istakao da mu je čast što je prvi predsednik Konga koji je posetio Srbiju, nakon raspada Jugoslavije.
Smatra da dva naroda treba da se okrenu zajedničkoj sudbini, koja će biti prepuna razmena iskustava, kultura, kao i razmene stručnjaka.
"Današnja Srbija je okrenuta ka tome da priskoči u pomoć Kongu, kako bi nas ojačala u brojnim domenima", naveo je Čisekedi.
Podsetio je da je bivša Jugoslavija imala ambasadu u Kinšasi, a da u Beogradu postoji studentski dom koji nosi ime znamenitog Kongoanca Patrisa Lumumbe.
Očekuje da bude i više razmena studenata.
Predsednik Demokratske Republike Kongo Feliks Antoan Čisekedi Čilombo stigao je ranije danas u posetu Srbiji.
U čast predsednika Konga priređena je smotra Garde Vojske i intonirane su himne dve zemlje ispred Palate Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.