Vučić: Za Srbiju važna saradnja sa afričkim zemljama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2019, 04:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Za Srbiju važna saradnja sa afričkim zemljama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas da je za Srbiju od velikog značaja saradnja sa afričkim zemljama, a tako i sa Demokratskom Republikom Kongom, te istakao da će Beograd nastaviti da sarađuje sa svim suverenim, nezavisnim, slobodnim zemljama širom sveta.

"To je naša politika da sarađujemo sa suverenim, nezavisnim, slobodnim zemljama sveta, da otvaramo vidike na različitim stranama sveta, da uradimo uvek ono što je najbolje za našu zemlju", rekao je Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posle sastanka sa šefom Demokratske republike Kongo Feliksom Antoanom Čisekedijem Čilombom.

Srbija je, prema njegovim rečima, jedna od zemalja u svetu u kojoj će moći da vidi koliko volimo ljude iz Afrike, i to na svakom koraku.

Izrazio je zahvalnost na podršci Konga teritorijalnom integritetu Srbije, što nas podržava u međunarodnim organizacijama po pitanju KiM i svim drugim važnim pitanjima, kao što i Srbija podržava DR Kongo.

"Hvala vam što podržavate međunarodno pravo i u tom smislu spoljnu politiku Srbije, kao što ćemo i mi uvek biti na strani međunarodnog prava i kada je u pitanju Kongo i druge države", kazao je on.

Izrazio je zahvalnost što je predsednik Demokratske Republike Kongo Feliks Antoan Čisekedi Čilombo prihvatio poziv da poseti Srbiju i Beograd, i da se radi o prvoj poseti posle 31 godine, od kada je nekadašnji šef te afričke države Mobutu Sese Seko boravio u Beogradu.

"To pokazuje da ponovo radimo na uspostavljanju dobrih odnosa sa afričkim prijateljima, da pozicioniramo Srbiju na odgovoran način na afričkom kontinentu", rekao je Vučić.

Ukazao je da je dogovorena konkretna pragmatična saradnja, i da je dogovorena razmena ministara na više nivoa u narednom periodu.

Najavio je da ćemo u Srbiji imati pet stipendista iz Konga koji će se školovati i predstavljati most između dve zemlje, a da je namera da se taj broj povećava.

U poljoprivredi, kaže da Srbija može preko naših znamenitih institucija da pomogne i saradnju, podsećajući da je DR Kongo druga po veličini zemlja na afričkom kontinentu, treća po broju stanovnika sa 80 miliona građana i da je izuzetno bogata po mineralnim sirovinama i rudama.

"Mi ćemo danas pokazati našim gostima šta je to što činimo. Zavod za izradu novčanica u izradi dokumenata može ponuditi svoje usluge. Takođe postoji i mogućnost vojno tehničke saradnje", naglasio je Vučić.

Rekao je da je trgovinska razmena još uvek mala, i da tek ove godine prelazi milion evra, što je nedovoljno.

"Kada budemo postigli prve rezultate u saradnji nadam se da ću dobiti poziv da posetim DR Kongo i otvorimo nove horizonte saradnje", Naglasio je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predsednik Demokratske Republike Kongo u zvaničnoj poseti Srbiji, posle svečanog prijema, tet-a-tet susret sa Vučićem

Izvor: Večernje novosti, 25.Okt.2019

Predsedniku DR Kongo biće priređen svečani doček ispred Palate Srbija Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće danas domaćin predsedniku Demokratske Republike Kongo Feliksu Antoanu Čisekediju Čilombu, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji, saopštila je Pres služba...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.