Vučić na obeležavanju Oluje: Ponosan sam što srpska suza nakon mnogo decenija ima roditelja

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Avg.2020, 22:12

Vučić na obeležavanju 'Oluje': Ponosan sam što srpska suza nakon mnogo decenija ima roditelja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras tokom ceremonije obeležavanja hrvatske akcije "Oluja" da je ponosan što "srpska suza" nakon "mnogo decenija ima roditelja".

"Ponosan sam jer nisu uspeli da zabrane da nosimo srpsko ime i prezime, ponosan sam jer Srbi u pravom smilsu reči imaju slobodnu i nezavisnu državu koja može i sme da ustane u odbranu srpskih grobova ali i isrpskog života i budućnosti", kazao je Vučić.

On je večeras održao govor >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na državnoj ceremoniji u Sremskoj Rači, na tromeđi Srbije, Hrvatske i BiH, povodom Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine.

Govoreći o "Oluji", tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba, Vučić je rekao da Srbija više agresije ne naziva "intervencijama i kampanjama" već "pravim imenima".

Rekao da danas Srbiji "pridike drže oni čije ulice nose ime Mileta Budaka", ustaškog ideologa NDH koji je tvrac politike "ubistva trećine Srba, proterivanja trećine i pokatoličenja trećine".

Kazao je da je broj Srba u današnjoj Hrvatskoj sveden na "statističku grešku", a da to nije rezultat samo genocida za vreme Drugog svetskog rata već i pogroma devedesetih godina prošlog veka.

Vučić je naglasio da Srbija ima obavezu prema svojoj deci da joj "otvori oči", "ne maštajući o tome da ćemo promeniti mišljenje sveta, ne ćuteći o zločinima koje su i naši sunarodnici počinili".

"Što se tiče onih koji ćute o najtežim zločinima i etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata, naše je da kažemo da mi pomirenje želimo, mir uvek, pomirenje da, ali poniženje nikada", kazao je Vučić.

Rekao da Srbija nikada nije drugu stranu terala da prizna genocide pocinjene nad srpskim narodom, "nešto što je toliko očigledno", već samo da "pokažu pijetet prema srpskim žrtvama".

Na početku komemoracije parastos žrtvama održao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej sa sveštenstvom SPC.

Irinej je nakon parastosa ocenio da Srbi "Oluju" obeležavaju kao najveću tragediju, "a naša braća Hrvati slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji".

Uz koreografiju koja prikazuje kolonu srpskih izbeglica na mostu preko reke Save u Sremskoj Rači 1995. godine, pročitana je pesma Branka Ćopića "Na petrovačkoj cesti" koja govori o Narodnooslobodilačkoj borbi za vreme Drugog svetskog rata.

Tokom ceremonije koju je pratio igrani i muzički program, na mostu je otkrivena spomen-ploča u slavu žrtava i položeni su venci uz minut ćutanja.

Pre Aleksandra Vučića, govorio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Komemoraciji su prisustvovale i premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.