Izvor: Radio 021, 04.Avg.2020, 21:38

Komemoracija u Sremskoj Rači, otkrivena spomen-ploča, pomen žrtvama "Oluje"

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" obeležava se večeras u Sremskoj Rači, a na mostu preko kojeg su izbeglice 1995. ušle u Srbiju je otkrivena spomen-ploča u znak sećanja na žrtve.

Ploču su otkrili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Oni su nakon toga položili vence, uz minut ćutanja.

Predsednik Srbije poručio je okupljenima da Srbija pristaje na pomirenje, ali ne na poniženje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

"Od 2014. Srbija i Srpska zajednički obeležavaju srpska stradanja i na to sam ponosan. Ponosan jer nisu uspeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime. Ponosan jer Srbi imaju ponosnu i nezavisnu državu koje može da stane u odbranu srpskih grobova, ali i budućnosti", poručio je Vučić. On je naglasio da "Srbija živi i da neće nestati".

Tokom "Oluje" iz Hrvatske proterano je više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba.

Komemoracija se održava i u prisustvu premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanović, srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja.

Obeležavanje je počelo susretom predstavnika Srbije i Republike Srbije na mostu, nakon čega je počeo pomen za stradale koji je služio patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh je izjavio da jedina krivca proteranog i ubijenog srpskog stanovništva tokom građanskog rata u Hrvatskoj bila to što su etnički Srbi i pravoslavne vere.

Uz koreografiju koja prikazuje kolonu srpskih izbeglica na mostu u Sremskoj Rači 1995. godine, pročitana je pesma Branka Ćopića "Na Petrovačkoj cesti" koja govori o Narodnooslobodilačkoj borbi za vreme Drugog svetskog rata.

Takođe, intonirane su himne Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde".

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.