Patrijarh Irinej: Oluju obeležavamo kao tragediju, a braća Hrvati kao najveći trijumf

Izvor: Beta, 04.Avg.2020, 20:34

Patrijarh Irinej: 'Oluju' obeležavamo kao tragediju, a braća Hrvati kao najveći trijumf

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je večeras da jedina krivca proteranog i ubijenog srpskog stanovništva tokom gradjanskog rata u Hrvatskoj bila to što su etnički Srbi i pravoslavne vere."(Oluju) obeležavamo kao najveću tragediju, a naša braća Hrvati slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji", kazao je Irinej nakon parastosa na državnoj ceremoniji u Sremskoj Rači, na tromedji Srbije, HHrvatske i BIH, povodom Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine.Danas se obeležava "tužan i tragičan dogadjaj koji je doživeo srpski, nevini narod" - rekao je o "Oluji", tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba.Taj dogadjaj za srpski narod "nije došao od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda sa kojim govori isti jezik i sa gotovo istom verom, a sa kojim je živeo vekovima i delio dobro i zlo", rekao je Irinej  na mostu u Sremskoj Rači, preko kojeg su izbeglice 1995. ušle u Srbiju.Ocenio je da proterivanje Srba koje je u Hrvatskoj počelo 1941, u vreme fašističke Nezavisne Države Hrvatske, traje do "danas".

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan sećanja na akciju „Oluja“ obeležen u Sremskoj Rači

Izvor: Danas, 04.Avg.2020

Državna ceremonija povodom Dana sećanja na Srbe stradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine, održana je večeras u Sremskoj Rači, kod tromeđe Srbije, Hrvatske i BiH.

Nastavak na Danas...

"Naša braća Hrvati slave zlo nad nama kao najveći trijumf u istoriji" SNAŽNE REČI PATRIJARHA NA OBELEŽAVANJU "OLUJE"

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2020

Srpski narod plaća cenu za svoje ime i veru i dan danas..Patrijarh srpski Irinej rekao je da danas obeležavamo tužan i tragičan događaj koji je doživeo naš nevini narod pre 25 godina i to ne od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda koji govori istim jezikom i ima gotovo istu veru...Patrijarh...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.