Vučić i Tači u Berlinu ne očekuju bilo kakav predlog o sporazumu

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Apr.2019, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Tači u Berlinu ne očekuju bilo kakav predlog o sporazumu

Dojče vele (DW) javlja da se ne očekuje da predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić na Samitu u Berlinu 29. aprila donesu bilo kakav predlog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Beograda, prenela je Koha ditore.

Na Samitu koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron neće biti nikakvog sporazuma, kazao je Tači, odbacujući time pisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kosovskih i srpskih medija o okvirima sporazuma koji treba da bude usvojen u Berlinu.

"Berlinski sastanak će biti nastavak interesa Nemačke i Francuske za Kosovo i naš region, i pozdravljamo i cenimo ovu inicijativu. Prema konsultacijama koje sam imao neće biti plana koji će biti predložen za sporazum između Kosova i Srbije. Štaviše, iza ovog sastanka nema tajne agende", napisao je Tači.

Po njegovim rečima, na Samitu će biti usvojena opšta izjava "retorikom koja je unapred dogovorena između učesnika, što će potvrditi barem evropsku perspektivu našeg regiona, produbljivanje reformi, posebno u oblasti vladavine prava, kao i naglasiće neophodnost normalizacije odnosa između Kosova i Srbije".

Tači je podvukao da bi "za Kosovo bilo očajno" ako na ovom sastanku Francuska i Nemačka ne uspeju da usklade svoje stavove o odluci o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

Sa svoje strane Vučić ne očekuje da će od sastanka u Berlinu biti dogovora, ali je saglasan da će, kako je rekao "biti teški razgovori sa albanskim predstavnicima".

"Razgovori nemaju nikakve veze sa bilo kakvim rešenjem za Kosovo, ali tema sastanka biće porezi i eventualni nastavak dijaloga sa Prištinom. Rešenje nije rešenje blizu kada je u pitanju Kosovo", kazao je Vučić.

Vučić je postavio ultimatum Kosovu da ukine taksu na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine robu do 6. maja, jer će u suprotnom Srbija preduzeti protiv mere prema Kosovu.

Istovremeno kosovski premijer Ramuš Haradinaj i dalje tvrdi da porezi na srpsku robu mogu biti ukinuti samo kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

"Ne prejudiciram šta će se desiti 29. i 6. maja, ali ono što apelujem na sve donosioce odluka u Srbiji je da umesto ultimatuma moramo da se vratimo na sto i postignemo dogovor o uzajamnom priznavanju, bez ultimatuma. Pretnje ne daju prave rezultate na Balkanu. Sporazum nas može voditi napred. Srpski lideri treba da sednu i postignu sporazum o uzajamnom priznavanju Kosova u postojećim granicama", kazao je Haradinaj.

S druge strane, predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji kaže da "treba da se zatvore otvorena pitanja sa Srbijom kako bi se otvorila evropska budućnost zemlje".

"Verujem da ćemo biti zajedno, vlast i opozicija da ćemo ostaviti po strani međusobne netrpeljivosti i dovršiti pitanje sa Srbijom. Kosovo je nezavisna i suverena država i nema dileme i govorimo samo o odnosima Kosova i Srbije ali u budućnosti Kosova, nećemo čak ni raspravljati o ovom pitanju zbog činjenice da su teritorija i institucije nerazdvojni", rekao je Veselji.

Analitičari ocenjuju da Berlinski samit 29. aprila dolazi u vreme kada dolazi do izoštravanja političke retorike Prištine i Beograda i u periodu blokade dijaloga između dve zemlje.

Peter Baier iz (CDU) i Ćristian Sćmidt iz (CSU), koji su ranije ovog meseca posetili Kosovo su ocenili da "Kosovo i Srbija treba da nastave dijalog o normalizaciji odnosa", ali su "protiv teritorijalne razmene".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.