Vučić: Ugrožavanje imovine SPC bi pokvarilo odnose sa Crnom Gorom

Izvor: RTS, 13.Jun.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ugrožavanje imovine SPC bi pokvarilo odnose sa Crnom Gorom

Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnoj Gori bi neminovno vodilo pogoršanju inače dobrih odnosa dve zemlje, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je rekao da će zamoliti vlasti ili većinu u Crnoj Gori da ne podrže predloženi zakon, koji je na to usmeren.
Aleksandar Vučić je tako odgovorio na pitanje šta misli o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Venecijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u Crnoj Gori. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori", istakao je Vučić. 
Kaže da je predloženi akt loše rešenje i da može samo da uputi molbu da se to ne usvoji, pošto to ne može da zahteva.
"Kao predsednik države koji brine o položaju Srba i koji ne želi da kvarimo odnose sa Crnom Gorom, već da gradimo dobre odnose, imam molbu prema vlastima ili većini u Crnoj Gori da takav zahtev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja, jer srpska crkva vekovima postoji na tom tlu i ona nije zaštita i utočište samo srpskom narodu, već i onima koji se osećaju Crnogoricima i pripadnicima drugih naroda ili nacionalnosti", poručio je Vučić.
Prema njegovim rečima, to je mnogo više od svega i to je njegova molba vlastima u Crnoj Gori, ako žele da je čuju i usliše.
"A, ako ne, to je njihovo pravo i mogućnost i to ćemo razumeti i umeti u skladu sa tim da se ponašamo", dodao je Vučić.
Takva odluka, naime, kako je ukazao predsednik, u značajnoj meri bi pokvarila vrlo pristojne i dobre odnose, koje Srbija i Crna Gora danas imaju.
"Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnoj Gori bi neminovno vodilo stvaranju loših odnosa, a tome se niti nadam, niti to želim, već želim najbolje odnose Srbije sa Crnom Gorom", naveo je Vučić.
Izjava Selkovića nije na fer način preneta 
Vučić je rekao da izjava njegovog generalnog sekretara Nikole Selakovića o Crnoj Gori nije na fer način preneta, te da je Selaković jasno rekao da ne govori o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da iznosi lični stav.
Vučić je, upitan da prokomentariše izjavu Selakovića, ukazao da nije gledao emisiju u kojoj je on govorio, već da je video samo vesti na agencijama.
"U regionalnim medijima sam, međutim, video neku vrstu hajke. Nisu na fer način preneli šta je Selaković rekao. Nije istina da je govorio o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da je to njegov lični stav kao pravnog istoričara", objasnio je on.
Vučić je, međutim, podsetio da je Crna Gora postala nezavisna 2006. godine, a pre toga su, kaže, vlastodršci u Beogradu, Beogradskim sporazumom, pogazili Ustav.
"Sa Havijerom Solanom su potpisali Beogradski sporazum i razorili SRJ, i bez ikakvog referenduma prešli sa federacije na konfederaciju. Potom je došlo i do otcepljenja usled užasnog vođenja kampanje iz Beograda, i kao da su mnogi međunarodni faktori učestvovali u dogovoru da se Crna Gora odvoji", rekao je on.
Dodao je da su sposobnosti naših vlasti bile takve da je samo dve godine kasnije i Priština jednostrano proglasila nezavisnost.
"Gubili smo jedno za drugim. Danas mi poštujemo Crnu Goru kao državu, i želimo da imamo dobre odnose sa svim njenim građanima", podvukao je Vučić.
Mediji su preneli da je Selaković rekao da je Crna Gora "klasična srpska država, u kojoj i dan-danas, posle svega, živi 31 odsto Srba".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Crne Gore odgovorila Vučiću: Ne kreiramo zakonodavne aktivnosti Srbije pa neće ni Srbija naše

Izvor: Vostok.rs, 13.Jun.2019

Vlada Crne Gore saopštila je da ona ne želi da kreira zakonodavni ovkir ni jedne strane države, te da ne dopušta bilo kome da kreira naš sistem, reagujući na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se ne podrži predloženi zakon koji je usmeren na ugrožavanje imovine SPC-a. Na...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.