Izvor: RTS, 10.Dec.2022, 20:02

Vučić: Šaljemo KFOR-u zahtev da obezbedi prisustvo srpskih snaga na KiM, očekujte najveće pritiske na Srbiju posle 17. decembra

Predsednik Aleksandar Vučić, koji se obraća javnosti zbog poslednjih događanja na Kosovu i Metohiji, izjavio da je ukazao međunarodnim partnerima na bezobzirnost Prištine, povodom hapšenja policajca Dejana Pantića, sa čijom je suprugom Suzanom je razgovarao. Predsednik je istakao da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vučić obraća se naciji iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike povodom nove krize na Kosovu i Metohiji, nastale u četvrtak posle upada specijalaca kosovske policije u severni deo Kosovske Mitrovice.
Srbi su danas, u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, na više lokacija u severnom delu Kosova i Metohije postavili barikade.
Potom, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je posle sastanka sa političkim partijama rekla da su se dogovorili da vanredni izbori na severu budu odloženi za april.
Više od 300 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je u četvrtak uveče iz Južne u Severnu Mitrovicu.
Prethodno su zabeleženi incidenti u četiri opštine na severu zbog upada članova izbornih komisija u opštinske prostorije u pratnji naoružanih specijalaca. 
Beograd je oštro osudio potez Prištine i poručio da ima pravo i nameru da na KiM vrati svoje snage.
Iz međunarodne zajednice su osudili nasilje i pozvali na uzdržanost.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija će od KFOR-a tražiti dozvolu da rasporedi policiju i vojsku na Kosovo, rekao Vučić

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Dec.2022

Srbija će uputiti zahtev komandantu KFOR-a da se dozvoli raspoređivanje vojske i policije Srbije na Kosovu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 10. decembra. Vučić je to izjavio u danu kada su predstavnici Srba na severu Kosova postavili barikade, protestujući protiv hapšenja bivšeg...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

TENZIJE NA KOSOVU Pucnjava kod Gazivoda, policija zabranila deci iz rukometnog kluba da se vrate kućama

Izvor: Blic, 10.Dec.2022

Na severu Kosova situacija je na ivici sukoba. Sinoć i danas usledila su hapšenja što je izazvalo dodatni revolt i postavljene su barikade. U poslednjih nekoliko sati čuje se sporadučna pucnjava.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.