Vučić: Posledice 5. oktobra bile i dobre i loše

Izvor: N1 televizija, 05.Okt.2018, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Posledice 5. oktobra bile i dobre i loše

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije moguće dati jednoznačnu ocenu tekovina promena od 5. oktobra 2000. godine, jer su posledice tih događaja bile i dobre i loše.

"Nije sve crno ili belo što se tiče 5. oktobra, to su nijanse između crnog i belog. Bilo je dobrih stvari, jer više nismo bili izolovani, kao zemlja smo se otvorili. A bilo je i loših stvari jer su najgori pljačkaši kao plen zauzimali sve što je u Srbiji vredelo a odustajali su od srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << državnih i nacionalnih interesa, i uveli zemlju u najtežu dužničku krizu od 2008. do 2012. godine", rekao je Vučić u hotelu Hilton.

Vučić je ocenio da je danas u svim sferama društvenog života stanje "desetostruko bolje" i kao primer naveo da ima tri puta manje ubistava nego 2001. ili 2003. godine, ali i to što u Beogradu radi Narodni muzej koji godinama nije radio.

"(Bivši predsednik SRJ Slobodan) Milošević je uništavao ekonomiju, ali ne namerno i smišljeno, nego je politika uvela zemlju u sukobe. A Dragan Đilas i ostali su krali i pljačkali sve što je Milošević ostavio u nasleđe, makar u supstanci. Svaku fabriku su uništili", rekao je Vučić i dodao da su opozicionari Đilas i Vuk Jeremić među najbogatijim ljudima, ne samo u Srbiji nego u regonu.

Komentarišući najave da će Pokret slobodnih građana početi prikupljanje potpisa za njegovu smenu, Vučić je rekao da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo na prikupljanje potpisa, ali da će do kraja godine biti dosta lokalnih izbora na kojima će opozicija imati priliku da pokaže svoju snagu.

Rekonstrukcija Vlade zavisi od situacije u regionu

Predsednik Srbije izjavio je i da nema sumnje da će u narednom periodu biti rekonstrukcije Vlade Srbije, ali da to zavisi od situacije u regionu.

Upitan da prokomentariše izjave predsednice skupštine Maje Gojković o smenama u vladi, Vučić je odgovorio da se stralno konsultuje sa premijerkom Anom Brnabić, što je "obostrano i normalno".

"Kao presednik najveće stranke biću pitan, a kada me Ana Brnabić bude pitala kao premijer, ponudiću saradnju i odgovor", rekao je Vučić.

On je rekao da je "Brnabić i dalje premijer dok ne dođe neki novi 5. oktobar", što su, kako je ocenio "nečije puste želje i snovi".

Vučić pozvao građane RS da glasaju

Vučić je pozvao građane Republike Srpske da na izborima narednog vikenda na demokratski i miran način obave sve izborne radnje.

"A onda, od ponedeljka, da se vratimo normalnom životu i da razgovaramo o svim razvojnim projektima i saradnji Srbije i Republike Srpske", rekao je Vučić novinarima u Hotelu Hilton.

Komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da je ujedinjenje Kosova i Albanije san svih Albanaca, Vučić je rekao da je mislio da se političari bave racionalnih stvarima a ne snovima.

 "Mene zanima šta na to kaže neko iz sveta. Plašim se da će se praviti da to nisu ni čuli ni videli. Kao i mnogo puta do sada. I nije ta politika slučajna niti služi samo za izazivanje pažnje. Svi Albanci, i sa Kosova i Albanije, rade u istom smeru i to nikada nisu demantovali. Nedavno je (premijer Kosova Ramuš) Haradinaj rekao da će od 1. januara da se uklone fizičke prepreke izmedju Kosova i Albanije. Bilo je neko mlako saopštenje iz Evrope a ostali svi - ćutanje, kao i uvek. Ne iznenađuje nas to ali govori da treba da budemo pripravni i da razumemo šta se dešava u okruženju", rekao je Vučić.

Govoreći o ukidanju povišene borbene gotovosti Vojske Srbije zbog događaja na Kosovu proteklog vikenda, Vučić je rekao da smatra da u ovom trenutku ne postoji neposredna opasnost, ali da to niko nikada sa sigurnošću ne može da kaže.

On je dodao da nije moguće neprestano držati jedinice u najvišem stanju borbene gotovosti.

"Ono od čega ja strahujem su ideje nekih o Kosovskoj Mitrovici, jer imamo naznaka da bi neki pokušali da provale preko mosta u Mitrovici. Na to ukazujemo međunarodnoj zajednici i tražićemo da se to ne dogodi. A da li će da im tako nešto padne na pamet i da li su o tome govorili nekim srpskim predstavnicima, to neka kažu oni", rekao je Vučić.

Bez ekonomske bezbednosti nema ni drugih bezbednosti

Predsednik Srbije je izjavio i da danas, ukoliko nema ekonomske bezbednosti, jačanja ekonomije, privrednog rasta i smanjenja javnog duga, ne može se govoriti ni o drugim vrstama bezbednosti.

Vučić je na konferenciji "Ka bezbednijoj Srbiji" govorio o tome da postoji nekoliko faktora bezbednosti.

"Naša politika je politika mira, rada, budućnosti, sa tom politikom ćemo nastaviti... Uvek smo spremi da stavimo do znanja da Srbiju niko neće moći da gazi i da je ponižavaju", rekao je Vučić novinarima posle obraćanja na konferenciji i dodao da će se narednih dana voditi rasprava o bezbednosti u Srbiji i regionu.

Vučić je rekao i da će Srbija tražiti od Fransucke imena svih "bandita i huligana" koji su učestvovali u napadu na navijače fudbalskog kluba Crvene Zvezde posle utakmice u Parizu.

"Tražićemo imena svih koji su učestvovali u tuči navijača"

Vučić je novinarima u hotelu Hilton rekao da Srbija traži od Francuske imena svih koji su učestvovali u tuči navijača posle utakmice Crvene zvezde i Pari Sen Žermena, 3. oktobra.

"Valjda im je teško palo što ih na njihovom stadionu nisu primetili i što se nisu čuli, pa su valjda rešili da motkama iskale bes na Zvezdinim navijačima", rekao je Vučić novinarima.

On je dodao da će će Srbija sarađivati sa Francuskom, kao i što su sarađivali i u napadu na francuskog navijača Brisa Tatona.

"Tražićemo sva imena bandita i huligana koji su motkama napadali navijače Crvene Zvezde, a tražićemo da vidimo i kako su i na koji način kažnjeni", rekao je Vučić i dodao da "ukoliko se neki od tih kriminalaca sa fantomkama i motkama pojavi ovde, razume se da ćemo nastaviti dalju saradnju sa francuskim službama".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.