Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2018, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Posledice petog oktobra bile su i dobre i loše

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije moguće dati jednoznačnu ocenu tekovina promena od 5. oktobra 2000. godine, jer su posledice tih događaja bile i dobre i loše.

"Nije sve crno ili belo što se tiče 5. oktobra, to su nijanse između crnog i belog. Bilo je dobrih stvari, jer više nismo bili izolovani, kao zemlja smo se otvorili. A bilo je i loših stvari jer su najgori pljačkaši kao plen zauzimali sve što je u Srbiji vredelo a odustajali su od srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << državnih i nacionalnih interesa, i uveli zemlju u najtežu dužničku krizu od 2008. do 2012. godine", rekao je Vučić u hotelu Hilton.

Vučić je ocenio da je danas u svim sferama društvenog života stanje "desetostruko bolje" i kao primer naveo da ima tri puta manje ubistava nego 2001. ili 2003. godine, ali i to što u Beogradu radi Narodni muzej koji godinama nije radio.

"(Bivši predsednik SRJ Slobodan) Milošević je uništavao ekonomiju, ali ne namerno i smišljeno, nego je politika uvela zemlju u sukobe. A Dragan Đilas i ostali su krali i pljačkali sve što je Milošević ostavio u nasleđe, makar u supstanci. Svaku fabriku su uništili", rekao je Vučić i dodao da su opozicionari Đilas i Vuk Jeremić među najbogatijim ljudima, ne samo u Srbiji nego u regonu.

Komentarišući najave da će Pokret slobodnih građana početi prikupljanje potpisa za njegovu smenu, Vučić je rekao da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo na prikupljanje potpisa, ali da će do kraja godine biti dosta lokalnih izbora na kojima će opozicija imati priliku da pokaže svoju snagu.

Vučić u pismu Dodiku: Iskreno mi je žao što neću biti na ceremoniji otvaranja bolnice u Sarajevu

Aleksandar Vučić naveo je danas u pismu predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da mu je iskreno žao što neće moći da učestvuje u "važnoj i veličanstvenoj" ceremoniji otvaranja bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu niti u prilici da sa njim razgovara o brojnim zajedničkim projektima i podršci Srbije Republici Srpskoj i njenom narodu.

"U potpunosti razumem to što ste od mene tražili da danas ne prisustvujem događaju koji smo dugo i temeljno pripremali, i to, poštovani predsedniče, govori o vašoj odgovornosti i brizi za celinu interesa srpskog naroda. Napadi kojima je Srbija bila izložena tokom izborne kampanje u Bosni i Hercegovini, nisu nikakva novost", napisao je Vučić, prenela je služba za informisanje predsednika Srbije.

Vučić ocenjuje da je novost da su u tim napadima i optužbama učestvovali i neki srpski političari i analitičari, računajući da će time dobiti širu podršku dela medunarodne zajednice u ostvarenju ličnih interesa.

"Svejedno, zahvalan sam vama na razumevanju, a posebno sam zahvalan našem narodu u Srpskoj, koji voli Srbiju, i obećavam vam da će pomoć i razvojna podrška Srbije Srpskoj biti samo veća i snažnija", napisao je Vučić.

On je ukazao na to da je Bosnu i Hercegovinu posetio premijer Hrvatske Andrej Plenković uoči opštih izbora zakazanih za 7. oktobar.

"Uostalom, poštovani predsedniče, u Bosnu i Hercegovinu, u izbornu kampanju, stigao je i hrvatski premijer Plenković, ali gotovo niko, pogotovo ne iz Evropske unije, nije optužio Hrvatsku za direktno mešanje u unutrašnje stvari BiH, kao što niko nije optuživao Sarajevo za mešanje u stvari drugih država čiji su lideri kretali u izborne kampanje upravo iz glavnog grada Bosne i Hercegovine", naveo je Vučić i dodao da "i vama i meni je sasvim jasno da postoji dežurni krivac, a to smo mi Srbi".

"Upravo zato, saradnja Srbije i Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u budućnosti, mora da bude sveobuhvatna i snažnija. To niko ne može da nam zabrani, niti to smemo da im dozvolimo", piđe predsednik Srbije.

Vučić je čestitao "narodu Istočnog Sarajeva otvaranje divne bolnice, u veri i nadi da ću uskoro moći da se obratim narodu sarajevsko-romanijskog kraja i zahvalim za svu ljubav koju gaje prema Srbiji".

"Na kraju, poštovani predsedniče, želim Srpskoj i Bosni i Hercegovini mirne, demokratske i uspešne izbore", zaključio je Vučić u pismu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je posetu Istočnom Sarajevu koja je bila zakazana za danas, na molbu i zahtev predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vučić: Nisam otišao u Banjaluku da ne pružim izgovor onima koji žele loše srpskom narodu

Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije otišao u Republiku Srpsku (RS) kako bi izbegao da pruži svaki izgovor onima koji žele nestanak RS i koji žele loše srpskom narodu.

"Sinoć je (hrvatski premijer Andrej) Plenković u Mostaru podržao kandidata, valjda Čovića i niko iz Evrope to nije osudio jer jedna pravila imaju za sebe i svoje ljude a druge za nas Srbe", rekao je Vučić u beogradskom hotelu Hilton, gde se održava konferencija "Ka bezbednijoj Srbiji".

On je dodao da Srbija mora da beži od sukoba jer nema dece i budućnosti za bacanje, ali je i dodao da nikome neće dozvoliti da je gazi i ponižava.

Vučić: Bez ekonomske bezbednosti nema ni drugih vrsta bezbednosti

Aleksandar Vučić izjavio je danas da ukoliko nema ekonomske bezbednosti, jačanja ekonomije, privrednog rasta i smanjenja javnog duga, ne može se govoriti ni o drugim vrstama bezbednosti.

Vučić je na konferenciji "Ka bezbednijoj Srbiji" govorio o tome da postoji nekoliko faktora bezbednosti.

"Naša politika je politika mira, rada, budućnosti, sa tom politikom ćemo nastaviti... Uvek smo spremi da stavimo do znanja da Srbiju niko neće moći da gazi i da je ponižavaju", rekao je Vučić novinarima posle obraćanja na konferenciji i dodao da će se narednih dana voditi rasprava o bezbednosti u Srbiji i regionu.

Vučić: Tražićemo imena svih napadača na navijače Crvene zvezde

Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija tražiti od Fransucke imena svih "bandita i huligana" koji su učestvovali u napadu na navijače fudbalskog kluba Crvene Zvezde posle utakmice u Parizu.

Vučić je novinarima u hotelu Hilton rekao da Srbija traži od Francuske imena svih koji su učestvovali u tuči navijača posle utakmice Crvene zvezde i Pari Sen Žermena, 3. oktobra.

"Valjda im je teško palo što ih na njihovom stadionu nisu primetili i što se nisu čuli, pa su valjda rešili da motkama iskale bes na Zvezdinim navijačima", rekao je Vučić novinarima.

On je dodao da će će Srbija sarađivati sa Francuskom, kao i što su sarađivali i u napadu na francuskog navijača Brisa Tatona.

"Tražićemo sva imena bandita i huligana koji su motkama napadali navijače Crvene Zvezde, a tražićemo da vidimo i kako su i na koji način kažnjeni", rekao je Vučić i dodao da "ukoliko se neki od tih kriminalaca sa fantomkama i motkama pojavi ovde, razume se da ćemo nastaviti dalju saradnju sa francuskim službama".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vučić: Posledice Petog oktobra bile su i dobre i loše

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Okt.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije moguće dati jednoznačnu ocenu tekovina promena od 5. oktobra 2000. godine, jer su posledice tih dogadjaja bile i dobre i loše. "Nije sve crno ili belo što se tiče 5. oktobra, to su nijanse izmedju crnog i belog. Bilo je dobrih stvari,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.