Vrhovni sud o žalbama Ulemeka i Jovanovića

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud o žalbama Ulemeka i Jovanovića

Milorad Ulemek napustio sudnicu Okružnog zatvora u Beogradu, na početku Sednice VSS na kojoj će u trećem stepenu biti razmatrane žalbe optuženih-Ulemeka i Zvezdana Jovanovića na presudu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Nastavak sednice sutra u 10 časova.

Sednica Vrhovnog suda Srbije na kojoj će u trećem stepenu biti razmatrane žalbe optuženih Milorada Ulemeka i Zvezdana Jovanovića na presudu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića počela je čitanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << presuda izrečenim u prethodnom postupku.

Ulemek je na početku sednice napustio sudnicu u Okružnom zatvoru u Beogradu jer je, kako je naveo, suđenje farsa i jer se, po njegovoj oceni, sudsko veće Vrhovnog suda Srbije "neće mnogo pitati" o presudi.

Predsednik sudskog veća i sudija izvestilac Bata Cvetković prethodno je podsetio Ulemeka da je njegov advokat Slobodan Milivojević tražio da Ulemek prisustvuje suđenju i upozorio optuženog da je u njegovom interesu da prisustvuje suđenju.

Na optuženičku klupu danas su, od ukupno 11 osuđenih u prethodnom postupku, izvedeni Ulemek i Jovanović, osuđeni na najstrože kazne od po 40 godina zatvora, jer pravo na žalbe u trećem stepenu imaju optuženi osuđeni na maksimalne kazne.

Cvetković je referisao o prvostepenoj presudi Specijalnog suda i počeo je referisanje o drugostepenoj presudi Vrhovnog suda Srbije.

Sednica će biti nastavljena sutra u 10 sati.

Vrhovni sud će odluku doneti naknadno na nejavnom delu sednice i ako potvrdi prethodnu presudu ona će tada biti pravosnažna, bez obzira što će odbrana, ako budu postojali zakonski uslovi, moći da podnese vanredni pravni lek.

Ulemek i Jovanović su pred Specijalnim sudom prvostepeno osuđeni kao organizator i neposredni izvršilac ubistva na po 40 godina zatvora i Vrhovni sud je u drugom stepenu potvrdio te kazne.

Vrhovni sud je 29. decembra 2008. godine u drugostepenom postupku potvrdio presude svim optuženim u prvostepenom postupku pred Specijalnim sudom, izuzev Sretku Kaliniću kome je presuda preinačena sa 35 godina zatvora na 30 godina, Željku Tojagi Žmigiju sa 30 godina na 15 godina i Dušanu Krsmanoviću sa 30 godina na 20 godina zatvora.

Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević osuđeni su na po 35 godina zatvora, a na po 30 godina osuđeni su Miloš Simović, Milan Jurišić Jure i Branislav Bezarević, dok je Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

U bekstvu su od 2003. godine Vladimir Milisavljević, Sretko Kalinić, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Miloš Simović.

Pravosnažno su osuđeni svi optuženi osim Ulemeka i Jovanovića.

Optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića osuđeni su u drugostepenom postupku pred Vrhovnim sudom na ukupno 348 godina zatvora, dok im je prvostepenom presudom Specijalnog suda 23. maja 2007. godine izrečeno ukupno 378 godina zatvora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VSS o žalbi Legije i Zvekija!

Izvor: Kurir, 02.Sep.2009

BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, organizator i direktni izvršilac atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića, ponovo će se danas naći pred sudijama Vrhovnog suda Srbije, koje će razmatrati njihove žalbe podnete na drugostepenu odluku, kojom im je potvrđena maksimalna kazna...

Nastavak na Kurir...

Ulemek bojkotuje suđenje

Izvor: 24sata, 02.Sep.2009

Na početku sednice Vrhovnog suda, koja je održana u specijalnoj sudnici u Okružnom zatvoru u Beogradu, Ulemek je obavestio sudsko veće da želi da napusti sudnicu jer smatra da je "suđenje farsa".

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.