Ulemek neće da prisustvuje sudjenju

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulemek neće da prisustvuje sudjenju

Pred većem Vrhovnog suda Srbije danas je započeo trećestepeni postupak protiv Milorada Ulemeka Legije i Zvezdana Jovanovića, osudjenih na maksimalne zatvorske kazne od po 40 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjića.

Na početku sednice Vrhovnog suda, koja je održana u specijalnoj sudnici u Okružnom zatvoru u Beogradu, Ulemek je obavestio sudsko veće da želi da napusti sudnicu jer smatra da je "sudjenje farsa".

"Ne želim da prisustvujem sednici, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << jer smatram da je sudjenje obična farsa. Mislim da se vi kao veće po pitanju presude nećete mnogo pitati", kazao je Ulemek obraćajući se predsedniku sudskog veća i izvestiocu u tom predmetu Bati Cvetkoviću.

Po izlasku Ulemeka, deo sudsnice namenjen javnosti napustili su njegova supruga, majka, kao i članovi njihovog obezbedjenja.

Sudija Cvetković je podsetio Ulemeka da mu je veće odobrilo da prisustvuje sednici na izričit zahtev njegovog branioca istaknut u žalbi na drugostepenu presudu koja će biti razmatrana tokom senice, ali je Ulemek ipak ostao pri svom stavu da ne želi da prati trećestepeni postupak, posle čega je vraćen u zatvorsku ćeliju.

Sudija izvestilac je pročitao na današnjoj sednici delove obrazloženja prvostepene presude, kao i drugostepenu presudu u celini. Na sutrašnjoj sednici planirano je da se članovi veća upoznaju sa navodima žalbi Ulemeka i Jovanovića, odnosno njihovih branilaca, posle čega će dobiti priliku da i usmeno dopune svoje žalbe na presudu.

Planirano je da sednica za razmatranje žalbi traje do 8. septembra, posle čega će na nejavnoj sednici biti doneta pravosnažna presuda.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, osudjeni na maksimalne zatvorske kazne od 40 godina zatvora imaju pravo na trećestepeni postupak, odnosno žalbe na drugostepenu presudu.

Vrhovni sud može presudu da potvrdi, da je preinači ili da je ukine u celosti i naloži novo sudjenje. U decembru prošle godine Vrhovni sud je u drugostepenom postupku potvrdio devet prvostepenih kazni za ubistvo Djindjića, a trojici optuženih smanjio je kazne zatvora.

Kazne na po 40 godina zatvora Sud je potvrdio Ulemeku i Jovanoviću, kao i kazne na po 35 godina Aleksandru Simoviću, Ninoslavu Konstantivnoviću i Vladimiru Milisavljeviću. Vrhovni sud je smanjio kaznu Sretku Kaliniću sa 35 na 30 godina zatvora, Dušanu Krsmanoviću sa 30 na 20 godina i Željku Tojagi sa 30 na 15 godina.

Kazne zatvora od po 30 godina Vrhovni sud je potvrdio Milošu Simoviću, Milanu Juršiću i Branislavu Bezareviću.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.