Ulemek bojkotuje suđenje

Milorad Ulemek napustio sudnicu Okružnog zatvora u Beogradu, na početku Sednice VSS na kojoj će u trećem stepenu biti razmatrane žalbe optuženih-Ulemeka i Zvezdana Jovanovića na presudu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Nastavak sednice sutra u 10 časova.

Sednica Vrhovnog suda Srbije na kojoj će u trećem stepenu biti razmatrane žalbe optuženih Milorada Ulemeka i Zvezdana Jovanovića na presudu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića počela je čitanjem presuda izrečenim u prethodnom postupku.

Ulemek je na početku sednice napustio sudnicu u Okružnom zatvoru u Beogradu jer je, kako je naveo, suđenje farsa i jer se, po njegovoj oceni, sudsko veće Vrhovnog suda Srbije "neće mnogo pitati" o presudi.

Predsednik sudskog veća i sudija izvestilac Bata Cvetković prethodno je podsetio Ulemeka da je njegov advokat Slobodan Milivojević tražio da Ulemek prisustvuje suđenju i upozorio optuženog da je u njegovom interesu da prisustvuje suđenju.

Na optuženičku klupu danas su, od ukupno 11 osuđenih u prethodnom postupku, izvedeni Ulemek i Jovanović, osuđeni na najstrože kazne od po 40 godina zatvora, jer pravo na žalbe u trećem stepenu imaju optuženi osuđeni na maksimalne kazne.

Cvetković je referisao o prvostepenoj presudi Specijalnog suda i počeo je referisanje o drugostepenoj presudi Vrhovnog suda Srbije.

Sednica će biti nastavljena sutra u 10 sati.

Vrhovni sud će odluku doneti naknadno na nejavnom delu sednice i ako potvrdi prethodnu presudu ona će tada biti pravosnažna, bez obzira što će odbrana, ako budu postojali zakonski uslovi, moći da podnese vanredni pravni lek.

Ulemek i Jovanović su pred Specijalnim sudom prvostepeno osuđeni kao organizator i neposredni izvršilac ubistva na po 40 godina zatvora i Vrhovni sud je u drugom stepenu potvrdio te kazne.

Vrhovni sud je 29. decembra 2008. godine u drugostepenom postupku potvrdio presude svim optuženim u prvostepenom postupku pred Specijalnim sudom, izuzev Sretku Kaliniću kome je presuda preinačena sa 35 godina zatvora na 30 godina, Željku Tojagi Žmigiju sa 30 godina na 15 godina i Dušanu Krsmanoviću sa 30 godina na 20 godina zatvora.

Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević osuđeni su na po 35 godina zatvora, a na po 30 godina osuđeni su Miloš Simović, Milan Jurišić Jure i Branislav Bezarević, dok je Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

U bekstvu su od 2003. godine Vladimir Milisavljević, Sretko Kalinić, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Miloš Simović.

Pravosnažno su osuđeni svi optuženi osim Ulemeka i Jovanovića.

Optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića osuđeni su u drugostepenom postupku pred Vrhovnim sudom na ukupno 348 godina zatvora, dok im je prvostepenom presudom Specijalnog suda 23. maja 2007. godine izrečeno ukupno 378 godina zatvora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво