Vreme je za soju!

Izvor: Kurir, 01.Apr.2015, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme je za soju!

U susret setvi soje, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad stručnim savetima uz prodaju prvoklasnog sopstvenog semena daje i preporuku tehnologije gajenja ove kulture.

Soja je veoma dobar predusev za većinu gajenih biljaka, jer ostavlja zemljište u rastresitom stanju, čisto od korova, a izborom sorti soje različite dužine vegetacije može se podešavati vreme žetve, kako bi se zemljište na vreme obradilo i pripremilo za narednu setvu. Dobri predusevi za soju su strna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << žita, kukuruz, šećerna repa, kao i većina povrtarskih vrsta. Ne preporučuje se setva soje nakon suncokreta i uljane repice, jer ove biljne vrste imaju zajedničke bolesti, kao ni gajenje soje iza ostalih leguminoza ili u monokulturi.

Osnovnu obradu zemljišta za gajenje soje neophodno je obaviti u jesenjem periodu uz unošenje fosfornih i kalijumovih đubriva. Prolećna osnovna obrada dovodi do smanjenja prinosa, te se ona ne preporučuje za soju, kao ni za većinu ostalih useva. Dubina osnovne obrade zavisi od preduseva i količine žetvenih ostataka na parceli, a izvodi se na dubini od 20-30 cm.

Obično se vrši u dva navrata, zatvaranje brazdi rano u proleće i nekoliko dana pre setve na dubinu setvenog sloja. Prolećna priprema zemljišta za setvu soje mora biti kvalitetna, a parcela što ravnija, kako bi se mogla izvršiti setva na istu dubinu zbog ujednačenog nicanja i smanjenja gubitaka u žetvi.

Setva soje se obavlja kada temperatura zemljišta dostigne 10-12ºC. Datumski gledano, ovaj period se poklapa sa krajem marta i početkom aprila, ali ipak treba voditi računa o meteorološkim uslovima u pojedinim godinama. Sorte soje duže vegetacije seju se prve, jer one najviše smanjuju prinos u kasnijoj setvi, zatim srednjestasne sorte soje iz I grupe zrenja i rane sorte soje 0 i 00 grupe zrenja. Ako se soja gaji kao postrni usev, bitno je nakon skidanja preduseva odmah izvršiti obradu zemljišta i setvu kako bi se sačuvala vlaga. Postrna setva se preporučuje isključivo na parcelama na kojima postoji mogućnost navodnjavanja. Sorte soje 00 grupe zrenja u postrnoj setvi seju se do kraja juna, a veoma rane sorte iz 000 grupe zrenja mogu se sejati i u prvoj dekadi jula.

Soja se obično seje na međuredni razmak od 45 ili 50 cm, ali je moguća i setva na međurednom razmaku od 70 cm, uz uslov da se ispoštuje optimalni broj biljaka po jedinici površine u skladu sa grupom zrenja. Razmak biljaka u redu zavisi od međurednog razmaka i same sorte soje, odnosno grupe zrenja kojoj izabrana sorta soje pripada, a kreće se od 3 do 5,5 cm. Optimalan broj biljaka za srednjestasne sorte soje, iz I grupe zrenja iznosi 450.000 biljaka po hektaru, za srednje kasne sorte soje iz II grupe zrenja 450-500.000 biljaka, kasne sorte iz III grupe zrenja 400.000 biljaka po hektaru, za srednjerane sorte iz 0 grupe zrenja 500.000 biljaka po hektaru i rane sorte soje iz 00 grupe zrenja 550.000 biljaka po hektaru. Preporučeni sklop za veoma rane sorte iz 000 grupe zrenja iznosi 550-600.000 biljaka po hektaru. U uslovima navodnjavanja sklop biljaka se može povećati za 10%.Razmak između redova treba da bude 45, 50 ili 70 cm, a razmak između biljaka u redu 3-5 cm.

Pogledajte sve savete iz oblasti poljoprivrede

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.