Vrelo leto otežava situaciju, pritisak na humanitarce

Izvor: B92, 14.Jul.2016, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrelo leto otežava situaciju, pritisak na humanitarce

U toku jučerašnjeg dana, zabeležene su visoke temperature i rekordna aktivnost u parkovima oko Autobuske stanice.

U ovom trenutku u Beogradu boravi oko 1,200 izbeglica dnevno a u svakom trenutku ih je najmanje 500, prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

U poređenju sa stanjem od pre godinu dana, sa početka jula 2015. u Beogradu, ovo je značajno uvećanje.

Azilantski centar u Krnjači je prepun i sve češće odbija nove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pridošlice. Zbog nedovoljnih kapaciteta, izbeglice se upućuju u druge centra kao što su Šid, Tutin, Banja Koviljača. Sada već regularno u parkovima spava između 150 i 200 izbeglica i taj broj raste svake noći.

Svakog dana pristižu nove i sve veće grupe povratnika iz Mađarske koje tamošnje vlasti mimo međunarodnih procedura i protokola vraćaju u Srbiju, uz radikalne represivne mere.

Veliki je broj svakodnevnih novopridošlih iz Bugarske i Makedonije a značajan broj čine i izbeglice koje su duže vreme zaglavljene u Beogradu, bez sredstava za nastavak putovanja. Beograd sasvim sigurno ide prema situaciji iz avgusta 2015 kada su parkovi bili krcati.

Info Park koji trenutno deluje kao kišobran za niz organizacija koje pomažu izbeglice u parku, juče je podelio ukupno 1260 obroka, što je takođe rekordna cifra u 2016. godini.

Organizacije kao što su Refugee Aid Serbia, Čovekoljublje, Caritas i JRS (Jesuit Refugee Service) trenutno brane park od izbegličke humanitarne katastrofe ali ni ta pomoć nije dovoljna jer nedostaju flaširana voda i namirnice prilagođene vremenskim uslovima, pre svega topli obroci.

Jako su uvećani su i rizici za humanitarne radnike u parku i do sada je bilo nekoliko napada koji su srećom prošli bez težih posledica. Iako u stresu zbog sniženog nivoa zaštite, izbeglice za sada pokazuju jako visak nivo odgovornosti za mir i bezbednost u parku i najčešće sami regulišu red za vreme distribucije hrane, odeće i higijenskih sredstava, i izoluju moguće izgrednike.

Humanitarni radnici u parku su izloženi ogromnim tenzijama, stresu i prenapregnutosti zbog iznenadne situacije u kojoj se nalaze od kako je nekadašnji distributivni centar Miksalište jednostranom odlukom prestao sa pružanjem usluga svim izbeglicama kojima je potrebna pomoć.

Umesto kreiranja koordinisanog i odgovornog sistema koji bi uzeo u obzir resurse organizacija koje se bave humanitarnim radom, sada je kompletan teret pao na nekoliko organizacija čiji resursi nisu prilagođeni situaciji. Kreirana situacija je potpuno neodrživa na duži rok i samo je pitanje kada će se urušiti pod teretom obaveza koje daleko nadilaze kapacitete. Nema nikakvih indicija da će se državni organi pozabaviti ovom situacijom na odgovoran način koji bi prevenirao ozbiljne posledice ove situacije iako bi ova situacija trebala bude u domenu njihove odgovornosti.

Info Park pored ostalog sada ulaže ogromne napore da poboljša higijensku situaciju u parku i podigne svest među svojim korisnicima humanitarne pomoći o neophodnosti da sami vode računa o tome da se posle obroka đubre odloži u kontejnere. Nažalost, glavni problem ostaje nedostatak sanitarnih kapaciteta i u parkovima i dalje ne postoji ni jedan toalet niti mokri čvor koji je na raspolaganju izbeglicama a prošlog leta ih je bilo više od 20. Nezadovoljavajuć je i nivo zdravstvene zaštite izbeglica u uslovima ogromnih temperatura, gde su učestale pojave gubljenja svesti usled dehidracije i sunčanice. Većina medicinskih timova nalazi se sada u blizini mađarske granice iako stanje u Beogradu takođe zahteva angažman.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.