Vraćen srpski radioaktivni alumunijum

Izvor: Mondo, 05.Okt.2012, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraćen srpski radioaktivni alumunijum

Makedonski carinici vratili su sa graničnog prelaza Tabanovce kamion sa 20 tona otpadnog aluminijuma iz Srbije zbog prekoračenja dozvoljenog nivoa radijacije.

Kamion je posedovao odobrenje Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR) iz Niša da je radioaktivnost u prirodnim granicama i vraćen je u Srbiju radi dekontaminacije, piše Blic.

Miodrag Antić, šef Odseka za zaštitu od zračenja u niškom ZZZR, rekao je da doza koja je izmerena na granici "malo veća od >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dozvoljene" i da se radi o nivou zračenja koji je "daleko od opasnog".

Prilikom merenja u Nišu nije primećeno povećanje nivoa zračenja iznad dozvoljenih granica. Ništa nisu registrovali ni naši carinici na prelazu Preševo. Na makedonskoj strani je izmerena povećana radioaktivnost, pa je shodno propisima kamion vraćen u Srbiju.

Antić je rekao da su propisi takvi da se pre izvoza pošiljke meri nivo radioaktivnosti oko kamiona, a ne unutar pošiljke i da će se tek nakon dekontaminacije znati šta je uzrokovalo povećanje radioaktivnosti.

(Fonet)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radioaktivni kamion vraćen u Srbiju

Izvor: medio.rs, 05.Okt.2012

Kamion je posedovao odobrenje Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR) iz Niša da je radioaktivnost u prirodnim granicama i vraćen je u Srbiju radi dekontaminacije.

Nastavak na medio.rs...

Otpad dekontaminiran i vraćen kupcu

Izvor: B92, 05.Okt.2012

Niš -- Tovar aluminijumskog otpada, koji je vraćen sa granice sa Makedonijom zbog prekoračenja nivoa radijacije, dekontaminiran je i isporučen kupcu u Makedoniju...Tovar je sa granice vraćen pre tri dana...Vlasnik aleksinačke fime "Maksi ko" Miodrag Milovanović rekao je da su stručnjaci iz Vinče...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.