Vojvođanke su PRVE žene u EVROPI koje su GLASALE: Prošlo je 100 GODINA, ali Srbija ne zaboravlja jednu MILICU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2018, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanke su PRVE žene u EVROPI koje su GLASALE: Prošlo je 100 GODINA, ali Srbija ne zaboravlja jednu MILICU!

Tokom ovog vikenda proslavlja se 100 godina od prisajedinjena severne pokrajine Srbiji

U nedelju je 100 godina od kada je Srbija dobila svoju severnu pokrajinu, kada su se Banat, Bačka i Baranja, a dan ranije i Srem, priključuju Kraljevini Srbiji.

Sam izbor poslanika, odluke, ali i činjenica da su na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, pre svih Evropljanki, glasale i žene, čini taj događaj jednim od najliberalnijih u Evropi tog toba. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Milica Tomić, bila je srpska poslanica, urednica časopisa, borac za ženska prava. I jedna je od sedam žena iz Vojvodine koje su glasale za prisajedinjenje.

- Milica Tomić je na pretkonferenciji, koja se organizuje pre Skupštine, rekla zahteve ženskih organizacija, koje se tiču učešća žena u odborima - objašnjava teoretičarka ženske umetnosti Vera Kopicl.

Milica je bila ćerka najznačajnijeg srpskog političara u Ugarskoj, advokata i gradonačelnika Novog Sada, Svetozara Miletića. Udala se za Jašu Tomića, vođu moćne Radikalne stranke, koji je i pročitao odluku Skupštine o prisajedinjenju Srbiji.

Kada joj je otac uhapšen, sa 17 godina, preuzima najznačajniji srpski list tog doba Zastavu, a ubrzo osniva i prvi ženski časopis kod nas "Žena". Najveća podrška Vojvođankama u borbi za ženska prava bili su muškarci političari.

- Smatrali su da je to osnova državnosti - dodaje Vera Kopicl.

Većinski Srbi znali su da građansko društvo podrazumeva i da ostali narodi treba da imaju ista prava. Poslanici za Veliku narodnu skupštinu birani su po opštinama. Po jedan na svakih hiljadu stanovnika.

- Bilo je 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, bio je čak i jedan Mađar, tri Šokca i nešto malo Nemaca - napominje istoričar Vladimir Barović.

U zgradi hotela "Grand", koja se i danas nalazi na centralnom trgu u Novom Sadu, odlučeno je da se Prečani ujedine sa maticom. Ali tog dana doneta je i odluka o formiranju Vlade i Skupštine Vojvodine.

Bunjevci prisajedinjenje slave kao nacionalni praznik i pružili su najsnažniju podršku ideji Srba da se ujedine sa Kraljevinom Srbijom.

- Bunjevački, odnosno katolički sveštenik iz Subotice Blaško Rajić podržao je ideju Jaše Tomića da se direktno izvrši prisajedinjenje, dakle preko Beograda, pa i onda ujedinjenje, jer je Jaša Tomić rekao: Mi ćemo prvo obući srpsku košulju, pa se ogrnuti plaštom jugoslovenstva - navodi Barović.

U Novom Sadu tokom vikenda biće otvoren i Muzej prisajedinjenja i spomenik kralju Petru Prvom, održaće se svečana akademija i brojni koncerti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.