Pre sto godina Vojvođanke su bile prve žene u Evropi koje su glasale

Izvor: RTS, 23.Nov.2018, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre sto godina Vojvođanke su bile prve žene u Evropi koje su glasale

U nedelju je 100 godina od kada je Srbija dobila svoju severnu pokrajinu, kada su se Banat, Bačka i Baranja, a dan ranije i Srem, priključuju Kraljevini Srbiji. Sam izbor poslanika, odluke, ali i činjenica da su na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, pre svih Evropljanki, glasale i žene, čini taj događaj jednim od najliberalnijih u Evropi tog toba.
Bila je srpska poslanica, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << urednica časopisa, borac za ženska prava. I jedna je od sedam žena iz Vojvodine koje su glasale za prisajedinjenje.

"Milica Tomić je na pretkonferenciji, koja se organizuje pre Skupštine, rekla zahteve ženskih organizacija, koje se tiču učešća žena u odborima", objašnjava teoretičarka ženske umetnosti Vera Kopicl.
Milica je ćerka najznačajnijeg srpskog političara u Ugarskoj, advokata i gradonačelnika Novog Sada, Svetozara Miletića. Udala se za Jašu Tomića, vođu moćne Radikalne stranke, koji je i pročitao odluku Skupštine o prisajedinjenju Srbiji.
Kada joj je otac uhapšen, sa 17 godina, preuzima najznačajniji srpski list tog doba Zastavu, a ubrzo osniva i prvi ženski časopis kod nas Žena. Najveća podrška Vojvođankama u borbi za ženska prava bili su muškarci političari.
"Smatrali su da je to osnova državnosti", dodaje Vera Kopicl.
Većinski Srbi znali su da građansko društvo podrazumeva i da ostali narodi treba da imaju ista prava. Poslanici za Veliku narodnu skupštinu birani su po opštinama. Po jedan na svakih hiljadu stanovnika.
"Bilo je 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, bio je čak i jedan Mađar, tri Šokca i nešto malo Nemaca", napominje istoričar Vladimir Barović.
U zgradi hotela "Grand", koja se i danas nalazi na centralnom trgu u Novom Sadu, odlučeno je da se Prečani ujedine sa maticom. Ali tog dana doneta je i odluka o formiranju Vlade i Skupštine Vojvodine.
Bunjevci prisajedinjenje slave kao nacionalni praznik i pružili su najsnažniju podršku ideji Srba da se ujedine sa Kraljevinom Srbijom.
"Bunjevački, odnosno katolički sveštenik iz Subotice Blaško Rajić podržao je ideju Jaše Tomića da se direktno izvrši prisajedinjenje, dakle preko Beograda, pa i onda ujedinjenje, jer je Jaša Tomić rekao: 'Mi ćemo prvo obući srpsku košulju, pa se ogrnuti plaštom jugoslovenstva'", navodi Barović.
U Novom Sadu tokom vikenda biće otvoren i Muzej prisajedinjenja i spomenik kralju Petru Prvom, održaće se svečana akademija i brojni koncerti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vojvođanke su PRVE žene u EVROPI koje su GLASALE: Prošlo je 100 GODINA, ali Srbija ne zaboravlja jednu MILICU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2018, 11:59

Tokom ovog vikenda proslavlja se 100 godina od prisajedinjena severne pokrajine Srbiji..U nedelju je 100 godina od kada je Srbija dobila svoju severnu pokrajinu, kada su se Banat, Bačka i Baranja, a dan ranije i Srem, priključuju Kraljevini Srbiji...Sam izbor poslanika, odluke, ali i činjenica da...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.