Izvor: Blic, 28.Nov.2016, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina dobila prvu "Pesničku republiku" na svetu

“Pesnička republika” osnovana je u Vojvodini i već je dobila svoje prve državljane – 120 pesnika koji su minulog vikenda učestvovali na istoimenoj manifestaciji u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.

Pesnici su došli iz 43 grada iz Srbije i regiona. Za predsednika je imenovan pesnik Simon Grabovac, za ambasadore i počasne konzule brojni pesnici iz stranih država, dok je himna nove republike Banatsko veliko kolo.

Manifestacija je proistekla iz Evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fejsbuk pesničkog festivala koji Banatski kulturni centar tradicionalno organizuje na Salonu knjige u saradnji sa Novosadskim sajmom. Ovaj festival okupio je u stvarnom i virtualnom svetu oko 3000 pesnika za 7 godina.

- Banat kao specifičan kulturno-istorijski prostor, koji se proteže na teritoriji tri države: Srbije, Mađarske i Rumunije, oduvek je bio, i još uvek je, mesto življenja čak 26 naroda i etničkih grupa. Tako su i u Pesničku republiku, svi ljudi dobre volje iz celog sveta, dobro došli – saopštili su novoosnovane Republike.

Radovan Vlahović osnivač manifestacije i autor Ustava Pesničke republike, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra, imenovao je predsednika, vladu, ambasadore i počasne konzule.

- Mnogo je nevernih Toma kad je u pitanju Pesnička republika. Oni veruju televiziji, novinama i političarima, namesto da osluhnu glas svog unutrašnjeg bića i daju svom životu, iskazivanjem kroz umetničko stvaralaštvo, uzvišeni i neponovljivi smisao – rekao je Vlahović.

Pesnička republika izdavala je pasoš i državljanstvo svakom pesniku koji je nastupao na manifestaciji u Novom Miloševu, a svi pesnici su upisani i u Knjigu državljana.

Nastup svakog pesnika biće objavljen na Jutjubu. Njihove pesme će biti štampane u posebnom zborniku pod nazivom Pesnička republika koji će besplatno biti deljen autorima na 8. Evropskom fejsbuk pesničkom festivalu u martu 2017. u Novom Sadu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.