Pesnička Republika dobila 120 državljana

Izvor: B92, 28.Nov.2016, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pesnička Republika" dobila 120 državljana

Novoosnovana "Pesnička Republika" dobila je svoje prve državljane - 120 pesnika koji su učestvovali na istoimenoj manifestaciji u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.

Pesnici su, kako je navedeno u saopštenju Banatskog kulturnog centra, došli iz 43 grada iz Srbije i regiona, a za predsednika je imenovan pesnik Simon Grabovac.

Osnivač manifestacije i autor Ustava "Pesničke Republike" je književnik i direktor BKC-a Radovan Vlahović, a članovi vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dr Zoran đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Senka Vlahović Filipov i Jovan Gvero.

Za ambasadore i počasne konzule imenovani su inostrani pesnici, a za himnu je odabrano "Banatsko veliko kolo".

Manifestacija, održana tokom proteklog vikenda, proistekla je iz Evropskog fejsbuk pesničkog festivala koji Banatski kulturni centar tradicionalno organizuje na Salonu knjige u saradnji sa Novosadskim sajmom i koji je za sedam godina u stvarnom i virtualnom svetu okupio oko 3.000 pesnika.

"Pesnička Republika" izdavala je pasoš i državljanstvo svakom pesniku koji je nastupao na manifestaciji u Novom Miloševu i svi su upisani u Knjigu državljana "Pesničke Republike".

Nastup svakog pesnika biće objavljen na "Jutjubu", ista pesma će biti štampana u posebnom zborniku pod nazivom "Pesnička Republika" koji će biti besplatno deljen autorima na 8. Evropskom fejsbuk pesničkom festivalu u martu 2017. u Novom Sadu.

U galeriji Banatskog kulturnog centra, povodom manifestacije, priređena je izložba "I zato Pesnička Republika" Radovana Vlahovića. "Pesnička Republika" u organizaciji Banatskog kulturnog centra deo je projektnih aktivnosti opštine Novi Bečej - "Grada u fokusu" - na osnovu odluke Ministarstva kulture i informisanje Vlade Republike Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izabrani predsednik, ambasadori i konzuli "Pesničke republike"

Izvor: Blic, 28.Nov.2016

Sto dvadeset pesnika iz 43 grada Srbije i regiona, koji su proteklog vikenda na maternjem jeziku čitali svoje stihove u „Banatskom kulturnom centru“ u Novom Miloševu, postali su članovi novoosnovane „Pesničke republike“...Za predsednika je imenovan pesnik Simon Grabovac, himna je „banatsko...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.