Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni ataše SAD o saradnji sa Srbijom

NOVI SAD, BEOGRAD -

"Vojska SAD sarađuje sa Srbijom više nego sa bilo kojom drugom državom u regionu. Samo u prošloj godini saradnja je porasla 60 procenata", kaže Šon Leng, šef kancelarije za vojnu saradnju Američke ambasade.

Građani Srbije uglavnom nisu upoznati sa činjenicom da je vojna saradnja sprske i američke vojske jedna od najsnažnijih aspekata odnosa ove dve države.

Koji su dosadašnji uspesi, i šta se sprema u budućnosti pričali smo sa šefom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kancelarije za vojnu saradnju Američke ambasade, Šonom Longom.

Nacionalna garda Ohaja, žene u vojsci, humanitarni programi…

I.P: Prethodnih godina mediji su saradnju između Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije smatrali kao najprivlačniju. Ipak, u toj saradnji postoji još mnogo toga. U ovom trenutku, koji je sledeći korak u jačanju te saradnje?

Šon Long: Nove oblasti u kojima napredujemo jesu dame u vojsci. U septembru smo pozvali generalku Keli koja je posetila ženske oficire i kadete, koja je držala diskusiju o ulozi žene u profesionalnoj vojsci.

I.P: Obnovili ste školu u Kraljevu i Pranjanima, donirali VMA u programu prevencije HIV-a. Šta je ideja ovakve humanitarne podrške?

Od 2007 godine, više od 10 miliona dolara uloženo je u razne projekte u Srbiji, kako u humanitarne programe, tako u vojnu obuku i opremu. Pola od toga je uloženo u obuku 225 studenata.

Šon Long: Ideja je da se razvije odnos sa srpskim narodom, da budemo saradnici i prijatelji. Zabrinuti smo za uslove života u Srbiji, tražimo projekte koji će pomoći najugroženijima, kao što su deca, stari i osobe sa posebnim potrebama.

I.P: IMET(Međunarodni program vojne obuke i obrazovanja) program omogućava srpskoj profesionalnoj vojsci i mnogim drugima širom sveta da steknu novo znanje i iskustvo na američkim koledžima. Kakvi su efekti takve međunarodne razmene i koji su planovi za skoru budućnost?

Šon Long: Mislim da je to najvažniji program, jer se bavi ljudima. Možete dati komad opreme ili prodati opremu, pomoći da se sagradi tenažni centar, ali to su samo stvari i mesta. Srce i duša svake vojske su njeni ljudi. Ali, kada pošaljete srpskog oficira u Fort Levenvort u Kanzasu sa njegovom porodicom, pored obuke i znanja, oni steknu iskustvo života u Americi, druženje sa američkim narodom. To ostaje u životu oficira do kraja njegovog ili njenog života, to je istinska saradnja, po mom mišljenju.

Partnerstvo za mir, NATO bombardovanje, utisci o Srbiji

I.P: Srbija je član programa Partnerstvo za mir, što je u slučaju nekih zemalja u Jugoistočnoj Evropi bio korak pred puno članstvo te zemlje u NATO. Da li činjenica da Srbija nije član NATO-a utiče bilo kako na intenzitet i kvalitet saradnje sa SAD?

Šon Long: To uopšte nije faktor, u pitanju su dve odvojene stvari. SAD sarađuje sa članicama Partnerstva za mir koje nemaju nameru da postanu članice NATO, kao što su Finska i Austrija.

I.P: Nedavno se pojavio dokumetarac o prijateljstvu pilota oborenog aviona F-117 i oficira Vojske Srbije koji ga je oborio. Da li se na intervenciju NATO 1999. godine i dalje gleda kao na prepreku u saradnji naše dve vojske?

Šon Long: Naprotiv, srpska vojska je veoma usresređena na budućnost, trenutno je u procesu profesionalizacije. Trenutno se angažuje u novim misijama, kao što su mirovne misije u okviru Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Srpska vojska je u inicijativi za globalne mirovne operacije, a Ambasada SAD je u saradnji sa Ministarstvom odbrane pomogla to sa 6,3 miliona dolara, radi izgradnje centra za obuku mirovnih snaga.

I.P: Živite i radite više od godinu dana u Srbiji, kakvi su vaši lični utisci o lokalnoj kulturi i ljudima?

Šon Long: Mnogo mi se sviđa i to nije preterivanje. Kao što ste rekli, ovde sam već godinu dana sa svojom porodicom, a nikad ranije nisam bio u Srbiji. Nisam bio siguran šta da očekujem, ali je Srbija zaista lepo mesto za život. Ljudi su veoma otvoreni, druželjubivi. Gostoprimstvo je ovde skoro kao religija.

I.P: Gospodine Long, hvala Vam na razgovoru.

Šon Long: Nema na čemu, hvala Vama.

(Tekst je nastao u okviru novinarskog treninga na temu "Vojna saradnja Srbije sa SAD, EU i regionom" koji je organizovala Keyconnection media iz Beograda)

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.